Így mond nemet Kína a szénnek

Megkezdődött Kína legnagyobb szélerőműparkjának építése, a délkelet-kínai Fucsien tartományhoz tartozó Nanri szigetén 400 megawatt teljesítményű telep létesül – jelentették be a helyi hatóságok pénteken.

A tervek szerint 2018-ban helyezik üzembe a szélerőművet, amely évente 1,4 millió kilowattóra áramot termel, és ezzel 450 ezer tonna szenet vagy 4,4 millió tonna vizet vált ki az energia-előállításban.

Jó úton halad

A tenger felől érkező állandó és erős légmozgásoknak köszönhetően a térségben érdemes a megújuló energiaforrások közé tartozó szélerőműveket építeni, és már vannak is kisebb teljesítményű telepek. Kína igyekszik csökkenteni függőségét a széntől, amelyből energiaigényének 66 százalékát fedezte 2013-ban.

A Kínában tavaly üzembe helyezett, a termelést a megújuló energiaforrásokra (biomassza, szél- és napenergia, geotermikus és vízi energia) alapozó létesítmények összteljesítménye 35 gigawatt, ami több mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország hasonló beruházásainak eredménye együttvéve.

Nagyot vállalt Kína

A kínai kormány szerdán jelentette be, hogy 2020-ig korszerűsítik a szénerőműveket a szennyezőanyag-kibocsátás mérséklésének érdekében. A modernizálás eredményeként évente mintegy 100 millió tonnával kevesebb szenet égetnek el, és mintegy 180 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe.

Azokat az erőműveket, amelyek 2020-ra nem lesznek képesek megfelelni a szigorú előírásoknak, bezárják. Kína a világ legnagyobb szénfelhasználója és -kitermelője, egyúttal a légkör szennyezéséért felelős országok listáján az első helyezett. Tavalyelőtt az ország szénfogyasztása 4,2 milliárd tonna volt.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.