Így lehet saját naperőműve

Az egész éves áramfogyasztást fedezheti és karbantartást sem igényel a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Az engedélyeztetést és telepítést érdemes szakcégre bízni.

A napelemes rendszer kiválasztását az áramfogyasztás és a helyszín lehetőségei határozzák meg. Ha van villamos hálózat (be van kötve az áram), akkor a korszerűbb és jóval gazdaságosabb megoldás a hálózatra kapcsolt rendszer. Mivel az engedélyeztetés meglehetősen komplikált folyamat, mindenképpen érdemes napelem forgalmazó-telepítő szakcégekre bízni, azaz kulcsrakész rendszert “vásárolni”. Jó hasonlat lehet egy komplett fűtés rendszer kiépítése, annak kialakításában és engedélyeztetésében is a szakcégek a kompetensek – mondta el Szolnoki Ádám. Azt, hogy mekkora és milyen napelemes rendszerre van szükségünk, az áramfogyasztás és a helyszín határozza meg. Legpontosabban az egy év alatt elfogyasztott áram, azaz kWh (kilowattóra) mennyiség alapján lehet tervezni, a rendelkezésre álló tetőfelület figyelembe vételével. Ez alapján előzetes igénybejelentést kell benyújtani a szolgáltatóhoz.

 

Mivel a rendszert 50 kilowatt (vagy kVA) alatt (lakossági méret tipikusan 2,5-8 kWp) köteles a szolgáltató befogadni, így a válaszként kapott feltételek között a használható eszközök, esetleg a szükséges átalakítások szerepelnek jellemzően. (A napelemek névleges óránkénti teljesítményét, névleges csúcsteljesítményét kWp-ben, “kilo watt peak”-ben adják meg.) Ezt követően a szolgáltató felé csatlakozási tervdokumentációt kell benyújtani, ami megfelelés esetén jóváhagyásra kerül – ezt szintén a szakcégek készítik el. Elvileg ekkor kezdődne a kivitelezés, ami 1-4 napig tart összesen, de szakcégek – ismerve a rendszertervek kritériumait, a kettőt párhuzamosan is intézhetik. A jóváhagyást követően az ügyféllel a szolgáltató szerződést módosít (ebben szerepel, hogy van egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE) is a hálózatán).

 
A teljes cikk itt olvasható.

 

Egy korábbi anyagunk az áramtermelésről:

[media id=74 width=320 height=240]

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Mese habbal! Aki ezt cikket írta annak vagy nincs tapasztalata, vagy hülyíti az embereket. Aki telepítésre adja a fejét készüljön fel hosszú menetelésre, hogy a VET mint törvény különösen annak szellemisége mit sem ér a monopol helyzetben levő szolgáltatokkal szemben, saját belső szabályzatukkal keresztbe tesznek és mindenféle hajánál fogva előhúzott akadályokkal gátolják. Hozzáteszem ezt saját hazájukban nem merik megtenni!
    Ezzel együtt mégis mindenkit biztatok hogy lépjen mert az nem lehet, hogy hazánkban ne lehessen a törvénynek érvényt szerezni.