Így lehet pénzt keresni a szeméttel

Befektetés nélkül is megvalósítható a hulladék szelektív gyűjtése, elszállítása vagy feldolgozása a legtöbb cég számára, sőt, akár extra bevételre is szert tehetnek, ha jól menedzselik a hulladékukat.

Magyarországon évente 5.785.069.422 kg hulladék termelődik. S habár a statisztika a lakossággal egybevont összmennyiségre vonatkozik, az arányok mégis magukért beszélnek; míg a lakosság által keletkező mennyiség 30%, addig a jóval jelentősebb 70% az ipar számlájára írható. Miközben a hulladék ma szennyező szemétként van jelen a köztudatban, léteznek már itthon is olyan cégek, melyek kifejezetten értékként tekintenek a modern életformánk eme jellemző melléktermékére.

„A cégek nagy része fontosnak tartja, hogy figyeljen a hasznosításra, általános tapasztalat szerint környezettudatosan próbálnak eljárni a kisebb és nagyobb cégek egyaránt, a kulcs az, hogy ehhez megkapják a megfelelő szakmai segítséget.” – mondja Vass Zoltán, a díjnyertes Éltex igazgatója. A szakember szerint európai viszonylatban Magyarországon a hasznosítási arány jónak mondható, de fejlődési lehetőség természetesen van. Az elmúlt években hozott jogszabályok pedig segítenek abban, hogy ez az arány a közeljövőben nagymértékben változzon pozitív irányba.

A tapasztalatok szerint a cégek a náluk előforduló hulladékok 75%-át hasznosítják valamilyen módon, sajnos azonban még mindig vannak olyan cégek, ahol a hulladéklerakókkal rendelkező szolgáltató által kitett óriás konténerbe dobják az összes féle hulladékot és még fizetnek is érte, hogy elszállítsák ezt.

Ennél jobb, amikor van néminemű szelektálás, ami azt jelenti, hogy a hasznosító cégek csupán a hulladéktorta 20-30%-át kitevő, számukra értékes anyaggal foglalkoznak. Azaz elszállítják a papírt, a fémet, de a kommunális hulladék kérdésének megoldása továbbra is a gyárat terheli.

Míg a többiek tehát specializálódnak az egyes hulladékfajtákra, addig az Éltex komplett egészként tekint egy gyár hulladékkezelésére, így az irodában keletkező almacsutkától az elektronikai hulladékokon keresztül egészen a veszélyes hulladékokig valamennyi feleslegesnek ítélt anyagra megoldást kínál.

A hazai termelőcégek esetében egyelőre százalékról nem, csak ezrelékről beszélhetünk, amikor a nulla lerakás arányait tekintjük, az Éltex partnereinek azonban már a 60%-a dicsekedhet azzal, hogy elkerülte a hulladék lerakással történő ártalmatlanítását.

Azok a cégek, akik szeretnének magasabb fokozatra kapcsolni és nem fizetni akarnak a hulladék elszállításért, hanem keresni akarnak azon, először helyszíni bejárást biztosítanak a szakembereknek, majd átadják a kiindulási alapot jelentő hulladéklistájukat, mely a múltban keletkezett anyagaikat tartalmazza.

Egy általános gyárbejárás során kiderül, milyen rendszer működik, szorul-e fejlesztésre, s ha igen, mire lesz szükség a későbbiekben. A rendszer megismerését követően az Éltex kidolgozza innovatív megoldási javaslatait, kihelyezi a szükséges hulladékgyűjtőket, tehát felépíti a használni kívánt rendszerét. Az üzemek dolgozói számára speciális tréningeket, oktatást és vetélkedőket tartanak; ezzel is erősítve a környezettudatos gondolkodást. A gyárban a legnagyobb alapossággal szortírozzák a megfelelő gyűjtőbe a hulladékot. Ez azonban még csak a folyamat kezdete, minden termelőüzem számára speciálisan, egyedileg kerül kialakításra a technológia.

„Abban hiszünk, hogy már a szállításnak is a lehető leghatékonyabbnak kell lennie. Nem mindegy, hogy levegő van a papírban és azt szállítjuk vagy kihelyezünk egy speciális tömörítő gépet. Így mindkét félnek gazdaságosabb és egyáltalán nem utolsósorban a környezetnek is jobb.” – mondja Vermes Péter a cég társtulajdonos igazgatója.

Ahhoz, hogy ma egy gyártóüzemben megvalósuljon a fent vázolt rendszer, az üzemek részéről nem szükséges befektetés. Ha egy cég elavult rendszerrel működik éveken keresztül, onnantól kezdve, hogy az Éltex Kft által bevezetett hulladékhasznosítási rendszer elkezd működni, extra bevételre tesznek szert.

„Nagyon szeretjük, amit csinálunk és fontos lenne, hogy egyre több ember lássa és megértse, hogy nem pusztán egy profitorientált gazdasági társaság vagyunk, hanem mi valami olyannal foglalkozunk, ami mindenkinek – de legfőképp a környezetnek – jó.” – mondta Vass.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.