Így lehet olcsóbb az energiatárolás

Új nagyfeszültségű akkumulátoroknak köszönhetően olcsóbbá válhat az energia tárolása.

A kereskedelem és az ipar számára energiatárolókat készítő TESVOLT GmbH 2,15 millió euró támogatást kapott az Európai Uniótól azért, hogy lítiumalapú nagyfeszültségű akkumulátorokat gyártson. Az SME II nevű projekt keretében összesen 1658 európai cég pályázott támogatásért és közülük 63 nyert el különböző összegeket. Marco Rubinato, az Európai Unió projektfelelős kijelentette, hogy a jövő innovációs vezetőit keresik. A TESVOLT nagyfeszültségű akkumulátorait diszruptív terméknek tartják, mert az áramtárolás költségeit több mint a felére csökkenthetik. Az eddigi kilowattóránkénti 18 eurócent helyett – a nagyfeszültségű akkumulátorok sorozatgyártása esetén – lehetővé válik az áram kilowattóránkénti 7 eurocentért való eltárolása.

A kapott európai uniós támogatásból a társaság egyrészt megvalósítaná Wittenbergben a nagyfeszültségű akkumulátorok részben automatizált sorozatgyártását, másrészt globálisan is értékesítené ezeket a termékeit. A támogatás 2 évre szól. Simon Schandert, a TESVOLT társalapítója kiemelte, hogy az Európai Unió számára elsősorban az általuk kifejlesztett akkumulátorvezérlés volt meggyőző, a rendszer ugyanis különösen hosszú élettartamúvá és gazdaságossá teszi az energiatárolóikat. Az akkumulátorvezérlés biztosítja, hogy az akkumulátorcellák mindig optimálisan legyenek feltöltve és lemerítve. A megoldás ráadásul ellenőrzi az egyes cellák és akkumulátorok hőmérsékletét, feszültségét, töltöttségét, amely jelentős mértékben megnöveli a berendezések üzemidejét. Ennek köszönhetően a TESVOLT akkumulátorai akár 30 éves élettartamot is elérhetnek. Ez kereken 8000 teljes feltöltést jelent. Az eszközök a nap-, a szél- és a vízenergiás, valamint a biogáz-alapú és a kombinált hőtermelő rendszerekhez egyaránt csatlakoztathatók. Az akkumulátorok a Samsung SDI lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid celláin alapulnak.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.