Így lehet megtakarítani 450 család fogyasztását egyetlen városban

Az érdi közvilágítás korábbi áramfogyasztásának 41 százalékát takarítja meg a település a 8645 lámpatest modernizálásával. Már az első öt évben 20 millió forinttal csökkennek Érd kiadásai.

Körülbelül 450 család éves villamosenergia-fogyasztásának megfelelő, 1000 megawattórányi árammennyiséget takarít meg Érd városa ez év tavaszától a település 8645 közvilágítási lámpatestének modernizációjával. A megelőző karbantartásként végrehajtásra kerülő fejlesztés során a kivitelező-karbantartó a régi, elavult fényforrásokat modernebbre cseréli, a korábbi vasmagos előtételemeket pedig energiatakarékos elektronikus eszközökkel helyettesíti. A beruházás 5 év alatt térül meg, ennek ideje alatt a település kiadásai 10 százalékkal lesznek alacsonyabbak a jelenleginél, míg az 5 év leteltét követően a megtakarítás 35-40 százalék között alakul majd.

A modernizációt követően a települési közvilágítás áramfogyasztása 41 százalékkal, évi 2445 megawattóráról 1443 megawattórára csökken, amivel a város körülbelül 450 háztartás éves áramigényét takarítja meg. A fejlesztéshez szükséges pénzügyi forrást teljes egészében a kivitelező-üzemeltető cég biztosítja, az a településnek többlet kiadást nem jelent.

A fejlesztés során a szakemberek a település minden lámpatestén végeznek bizonyos fejlesztést. A beruházás lányegében egy megelőző karbantartási tevékenység része, ami csoportos fényforrás és előtét cserét jelent az eszközökben. Annyiban tér el a megszokottól, hogy nem a hagyományos, energiapazarló eszközök kerülnek beépítésre a lámpatestekbe, hanem modernebb, energiahatékonyabb technológia. „Érd esetében ez jelenti a legköltséghatékonyabb megoldást. A befektetés így öt éven belül megtérül, még úgy is, hogy a fejlesztést nem támogatják pályázati források” – emeli ki Horváth Szilveszter, a fejlesztést végző GREP Zrt. vezérigazgatója.

A településen a lakosok legnagyobb változást a megvilágítás minőségében és a meghibásodások számának csökkenésében érzik majd. A korábban jellemző sárgás éjszakai világítást egy fehér színű fény váltja fel, ami közvilágításban jobb színvisszaadást biztosít. „Ennek elsősorban a forgalmasabb útvonalak és kiemelt csomópontok, gyalogos átkelőhelyek esetében van jelentősége, hiszen kutatások bizonyítják, hogy így javul az érzékelés gyorsasága, ezzel pedig csökken a baleseti kockázat” – emeli ki Horváth Szilveszter. Ennek Érd esetében kiemelt jelentősége van, hiszen a településen az ingázók miatt jelentős a gépjárműforgalom.

„Az érdi lakosok most egy valóban 21. századi, a komfortérzetet és a biztonságot jelentősen növelő közszolgáltatáshoz jutnak. Tudatosan kerestük azt a konstrukciót a közvilágítás fejlesztése kapcsán, amely gyors megtérülést biztosít, és már az első években is jelentős, 10 százalék körüli, megtakarításokat eredményez. A felszabaduló forrásokat így más fontos közfeladatokra tudja átcsoportosítani a település” – hangsúlyozza T. Mészáros András, Érd polgármestere a fejlesztés kapcsán.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.