Így készült a Fradi-mez anyaga – videó

A Ferencváros is támogatja a környezetvédelmet. Tegnap délután a Nike és a Ferencváros Dunaújváros mellett a Budafilter telepén, a még bővülő feldolgozó üzemben mutatták meg, hogy lesz a PET-palackból újra hasznos holmi és milyen is élőben a Fradi-mez.

A cég a hagyományostól és a szelektív hulladékgyűjtéstől is külön utat választott a palackok begyűjtésére, a lakosságnak, azt leadó cégeknek fizet azért, írja a ferencvárosi szurkolói oldal az ulloi129. A külön út szükséges ahhoz, hogy 100%-ban újrahasznosítsák a palackokat. A több helyen kapható, hővel “zsugorító” készülék jelenleg tizenkétezer, később háromezer forint lesz kiskereskedelmi forgalomban. Ezek után a cég által szolgáltatott zsákokban lehet a palackokat (melyekről a matricákat és a kupakot le kell venni) leadni minden magyar postán. A cég ezek után palackonként 2 forintot fizet. De külön beruházás nélkül is le lehet majd adni idővel különböző kiskereskedelmi hálózatok üzleteiben kihelyezett automaták segítségével. A gép által leadott blokkot – mint rendes üvegvisszaváltás esetén – le lehet vásárolni.
játékosok ismerkednek az új mezzel

Az üzembe került üvegeket aztán leválogatják, granulálják, szálra húzzák, hogy különbözó csomagolóanyagokat, műszálakat készítsenek, leginkább a kínai piacra, de mint a mellékelt mez mutatja, a Nike-nak is. A környezetvédelembe a Fradi azzal segít be, hogy szeptember elejétől a Budafilter segítségével egy automatát helyez ki a Fradi-shop elé, aki öt palackot visszavált, egy 5%-os bónt kap, amit a shopban érvényesíthet.

zsákokban az alapanyag

A környezetvédelmi beruházás negyedik évében jár, mint elmondták a vezetői, még nem rentábilis, de remélik idővel az lesz. Ennek meg is van az esélye, a jelenleg évi 200 tonnát (mintegy 50ezer ember PET-palack fogyasztását) feldolgozó üzem kapacitása 1200 tonna. Ahogy mondták: “jöhetnek bőven a palackok!”
a mez

A gyár bemutatását követően Orosz Pál, Böde Dani, Gyömbér Gábor és Mark Otten bemutatta az új mezt, ami – mint a fenti képen látható -, jobb oldalán mindenképpen zöld, főleg természetes fénynél. A mez erősebb és könnyebb, s a Fradi-címer, az EEE, a Ferencváros név mellett felkerült a nyak hátoldalára a magyar zászló három színe is. A mezt főleg idegenben fogják hordani, de időnként hazai pályán is – aligha lenne meglepetés, ha szombaton is ebben futna ki a csapat -. A mez tetszik a játékosoknak, Gyömbér szerint “extravagáns és szép”, míg Bödének is egyre inkább tetszik.

ledarálva a pet palack

A szín, design kiválasztásánál – mondta Orosz Pál – az idei Fraditól elvárt harcosságra utalva választották a “military-színeket”. Nem lehet mellékes az sem, hogy ez a mez nem fog “ütközni” a hazai mezekkel még az UEFA szigorodó előírásainak ellenére sem, így nem kerülünk olyan helyzetbe, mint tavaly a Megyeri úton. Most már csak az kell, hogy a mezben eredményes legyen a Fradi, szombat háromnegyed kilenctől bizonyíthat a mez és a csapat is.

 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.