Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Így készíhetünk konyhai tisztítószert 3 perc alatt
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Így készíhetünk konyhai tisztítószert 3 perc alatt

A háztartási hulladék csökkentése az egyik legégetőbb probléma napjainkban. Az igazán környezettudatos emberek számára azonban már nem jelent nagy kihívást.

A kulcsó a megfontoltság, aminek lényege, hogy végig gondoljuk, tevékenységeink milyen környezeti terheléssel járnak, és ennek megfelelően keressük meg a legjobb megoldást a hulladéktermelés minimalizálására. Az OzoneTv keddi Egyenlítő c. műsorának vendége, a Háztartásom hulladék nélkül blog szerzője,Tóth Andrea, akinek a környezettudatosság az életének szerves részévé vált. Ő és családja nagyon figyel a szemét termelésre, minden helyzetben keresik az alternatív, környezettudatos, és minél kevesebb hulladékkal járó megoldásokat. Ilyen ötlet például egy általános tisztítószer takarításhoz, amit csak pár alapanyagból házilag is könnyedén bárki el tud készíteni.

Ami kell hozzá: 700 ml víz (a desztillált víz jobb, mert vízkőmentes), 300 ml ecet, egy evőkanál mosogatószer, egy evőkanál citromsav és igény szerint illóolaj. Végül az egészet össze kell csak keverni, és egy spriccelős tárolóba önteni. A műsor vendége, Andrea további remek tippeket adott a háztartási hulladék csökkentésére. Ennek három része van, a takarítás, a konyhai műveletek és az élelmiszerek elkészítése házilag mind-mind nulla hulladékkal megoldható. Nagyon ötletes megoldás a papír zsebkendőről textil zsebkendőre való átállás, vagy az újrahasznosítható csomagolású élelmiszereket vásárlása. A komposztálás is jó elképzelés lehet, illetve ha a megmaradt konyhai élelmiszerrel etetjük a háziállatainkat. További megoldás lehet a hulladékkezelésre, ha kerüljük a félkész élelmiszereket, a gyors éttermeket és a futárral rendelhető ételeket. Sőt, a tisztítószerek többségét is könnyen elkészíthetjük mi magunk. Ezekkel az apró trükkökkel máris tettünk valamit azért, hogy ne terheljük túlságosan a környezetünket.

Ajánlott tartalom

Jégkorszaki tengeri moszatokat azonosítottak Skócia partjainál

A legutóbbi, nagyjából 16 ezer évvel ezelőtt bekövetkezett jégkorszak óta fennmaradt tengeri moszatokat fedeztek fel a kutatók Skócia, Írország és Franciaország partjainál.