Így kapják szét a fukusimai atomerőművet

Milyen rettenetté vált a nukleáris fűtőanyag a katasztrofálisan megsérült erőműben? Ezt leghamarabb tíz év múlva tudjuk meg, mert a reaktor mellett még mindig halálos a sugárzás. Bemutatjuk az ember- és robotpróbáló feladatot, amely legalább harminc évig eltart.

“A tyúk és a tojás problémáját kell megoldanunk Fukusimában.” A frappáns összefoglalás szerzője Tosihiko Fukuda, a katasztrofálisan tönkrement atomerőművet üzemeltető Tepco nukleáris biztonsággal foglalkozó igazgatója. Ahhoz, hogy az erőmű négy leolvadt blokkját biztonságosan le lehessen bontani, nagyon sok ponton kell mintát venni a fűtőanyag maradványaiból. Másképp nem lehet megállapítani, hogy pontosan milyen reakciók mentek végbe a fűtőanyagrudakban a forróság miatt, és azt sem, hogy milyen eszközökkel lehet kiemelni azokat.

“Ahhoz viszont, hogy mintát vehessünk, előbb pontosan tudnunk kellene, hogy mit keresünk. Ezt értem a tyúk és a tojás problémája alatt” – mondta Tosihiko Fukuda szentpétervári Atomexpón (a kiállítás a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség miniszteri konferenciájának kísérőrendezvénye). Előbb a használt fűtőanyag többé-kevésbé ép rudait távolítják el a reaktor fedele mellől – ezt 2015-ig tervezik befejezni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.