Így használhatja a lakosság a 3D nyomtatót

A fülhallgatók kábele sajnos gyorsan elhasználódhat, különösen a csatlakozóhoz legközelebbi rész.

Az egyre gyorsabban terjedő lakosság számára is elérhető 3D-s nyomtató, és egy új szilikonszerű anyag, a Sugru segítségével nem kell eldobnunk a fülhallgatónkat, ha tönkrement a csatlakozója. Egy barkácsolással foglalkozó online magazin, a Make közölte egy felhasználója útmutatóját új fülhallgató csatlakozó bevonat készítéséhez. A gyártó honlapjáról le tudta tölteni a fülhallgató modelljének terveit, melyből 3D-s nyomtatóval öntőnegatívot készített, és ebbe helyezte a Sugru-t. Fontos elkerülni azt, hogy a negatív és az öntött tárgy összeragadjon, ezért olívaolajat használt a két anyag szétválasztására. Az öntés után satuba fogta a negatívot, leválasztva a kifolyó felesleget, és 30 óra múlva készen is volt az új fülhallgató csatlakozó borítása. Bár egy kicsit körülményesnek egy ilyen apró tárgyért ennyit dolgozni, mégis jó példája annak, hogy innovatív eszközökkel és technológiákkal mint a Sugru és a 3D-s nyomtatás a mindennapi használati tárgyaink javítása sokkal egyszerűbbé és olcsóbbá válhat a közeljövőben.

3D nyomtatás

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. Csak 4 kérdésem lenne :
    -1 a csatlakozó gumi borításához honnan veszünk alapanyagot ?
    -2 ha mégis van alapanyagunk hogyan olvasszuk meg úgy ,hogy ne égjen meg az alapanyag ,vagy kelőképen megolvadjon a fröccsöntéshez ?
    -3 hogyan fröccs-öntsük be az alapanyagot úgy ,hogy kitöltse a formát légbuborékok, szivornyásság és deformáció mentesen?
    -4 kinek van 3D nyomtatója ,mert én még boltban sem tálam nemhogy a szomszédomnál ,mivel még csak a tv be n meg netten láttam !
    Úgy hogy az ilyen eljárások kissé előremutatnak,elhamarkodottak ,bár a műanyag ipar egyedi alkatrészek gyártásánál már most-is hasznát tudja venni ezen eljárásoknak ,de az otthoni alkalmazás ezen módja (barkácsolgatás) nehezen elképzelhető.

  2. Ja és a sablon műgyanta nyomtatványa 1 szer használható öntőforma ami több anyagot foglal magában mint a benne kiöntőt végtermék ,ez erősen megkérdőjelezi az eljárás nyereségességét ,és a környezetre gyakorolt szennyező hatása is kérdéseket vet fel .
    az iparban fém öntő formákat használnak melyek 1 időben több termék kiöntése történik és a sablon /szerszán/ többször felhasználható ( több millió fröccsöntést kibírva felújítás előtt ,és a kor még mindig tovább használható)