Így gomolyog a szén-dioxid a légkörben

Szuperszámítógépes vizualizáció mutatja meg, hogy terjeng a Földön a légkörbe jutó szén-dioxid és szén-monoxid. A NASA Goddard kutatóközpontja által összeállított videón egy év adatait foglalták össze néhány percben.

A videón sok meglepetés nincs, de jól látszik, hogy az északi féltekén három forrásból (USA, EU, Kína) jön a legtöbb szén-dioxid, illetve hogy mindezt tavasztól őszig a növények nagyrészt elszívják a fotoszintézishez.

Az adatok egyelőre a Nature Run nevű, sok összetevős kutatási projektből származnak, és a NASA ezeket dolgozza fel a fenti videóban, illetve az idén júliusban pályára állított, OCO–2 nevű, kifejezetten a szén-monoxid szintjét és terjedési jellemzőit figyelő műhold adatait is beledolgozták már. Az eredmények felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, de nem kell hozzá diploma, hogy megértsük: ha kiirtjuk (pláne ha eltüzeljük) a fákat, és visszatérünk a szénfűtésalapú iparhoz, komoly bajban leszünk pár évtizeden belül.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.