Így épül az aktív ház

A most bemutatásra kerülő, épülő aktív ház 30 év alatt annyi energiát termel, amivel kompenzálja a felépítése, és az üzemeltetése során keletkező CO2 kibocsátást.

Egyedülálló, részletes energetikai számítás készült, amely nemcsak az épület üzemeltetéséből származó  CO2 kibocsátást, hanem a felhasznált építőanyagok, gépészeti berendezések előállítása (beleértve a szállítást is) során keletkező légszennyezést is figyelembe vette. Meglátogattuk az építkezést, a határtól 1 órányi autóútra épül Ausztriában a Velux Cégcsoport újabb jövőbe mutató, példaként szolgáló családiháza, egy aktív ház. A Model Home 2020 elnevezésű kezdeményezésről, amely során a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével 6 jövőbe mutató  építkezés jegyében készülő házat épít fel Európában, már olvashattak korábbi cikkeinkben (a dán pédákat mutattuk be korábban).  Most az egyik olyan aktív házat szeretnénk bemutatni, amely tőlünk nem messze, Pressbaumban épül. Egy keskeny, erdős, nagy lejtésű telekre írtak ki meghívásos tervpályázatot. A nyertes pályamű a vorarlbergi HEIN-TROY ARCHITEKTEN építészirodából Matthias Hein és Juri Troy által tervezett épület lett. 

Falszerkezet:               
Fa panelek, gyapjú, len, illetve cellulóz hőszigeteléssel kitöltve. Az épület tartószerkezete és homlokzat borítása egyaránt a közeli erdőből kitermelt fából készül. Fontos szempont volt a tervezésnél az építőanyagok helybeli beszerzése, hiszen az átfogó energetikai számításban az építőanyagok szállításának CO2 kibocsátása is szerepet játszott. A falszerkezet fa panelekkel épül, az előregyártott panelek hőszigetelése cellulóz szigetelés. A panelek cellulóz hőszigeteléssel való megtöltése még a gyárban történik meg, így már a kész, dobozszerű paneleket építik be a helyszínen. A falpanelek belső oldalára lécváz kerül, amelyet gyapjú hőszigeteléssel töltenek ki. A belső sík záró burkolata 2 rétegű gipszkarton lap. A gyapjúval kitöltött lécvázak között a villamos vezetékek futnak. A tervezett épület épületfelügyeleti rendszerrel épül, így sok vezetéket kellett elhelyezni. A későbbiekben a használat során minden fontos adatot mérnek majd, többek között a levegő CO2 tartalmát is. 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.