Így csökkenthető látványosan az energiafogyasztás

Egy kanadai kutatás szerint már igen látványos eredmények érhetők el az energiatakarékosság területén azokban a háztartásokban, ahol tudatosan fogyasztják az energiát.

A kutatásban résztvevők átlagosan 9%-kal csökkentették felhasználásukat. Azokban a háztartásokban pedig, ahol elektromos árammal melegítik a vizet, átlagosan kb. 17%-ot tudtak megtakarítani. A Calgaryban és Edmontonban lefolytatott kutatás során fogyasztás-mérőket osztottak ki 280 véletlenszerűen kiválasztott háztartásnak. A mérőműszerek alkalmasak voltak a költségek kimutatására és hosszabb távú kalkulálására is. A 18 hónapig tartó kísérlet eredményeként a felmérésben résztvevők átlagosan 9%-kal tudták csökkenteni az energiafogyasztásukat. A fűtésre elektromos áramot használó háztartások esetében átlagosan még többet, 16,7%-ot sikerült megspórolni a vizsgált időszakban. Azonban a tanulmány feltárta azt is, hogy a légkondicionáló berendezésekkel ellátott háztartásokban az energiatudatosságra való hajlandóság alacsonyabb szinten áll. Az albertai kutatóközpont jelentése szerint a vizsgált háztartások fogyasztásának megtakarítása egy 51 megawattos erőmű éves működésével ér fel.

További bizakodásra adhat okot, hogy a megkérdezett háztartások 70%-a nyilatkozta azt, hogy erősödött bennük az energiatudatos szemléletmód.Az fogyasztás-mérők segítségével a fogyasztók sokkal közelebbről megtapasztalhatják az energiatudatos viselkedésben rejlő lehetőségeket. Mindazonáltal ezeknek a műszereknek a használata nem kíván szakértelmet, a kísérletben résztvevők 80%-a rendkívül könnyűnek találta a kezelhetőségét.Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár az energiatudatosság, bár a szolgáltatók rendszeresen tájékoztatják a lakosságot az energia megtakarítás fontosságáról, amelynek célja nem pusztán a rezsikiadások csökkentése, hanem a környezet és az energiaforrások megóvása a jövő számára.Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke hangsúlyozza hogy az energiatudatosság a fogyasztók és a szolgáltatók nagy közös ügye, s a háztartások tájékoztatásával kétségtelenül szemmel látható eredményeket lehet elérni az energiafogyasztási szokások változása területén.  

A MEH elnöke szerint, jó volna, ha egyre szélesebb körben hasonló eredményeket érhetnénk el itthon is. Horváth Péter fontosnak tartja, hogy az energiatudatos viselkedés és a vele együtt járó költségmegtakarítás népszerűsítésére már Magyarországon is nagy figyelmet fordítanak. „2012 júniusában hat nagy energiaszolgáltatóval közösen sikerült elindítanunk egy, a figyelmet az energiatudatosságra felhívó kampányt, amely nagyon egyszerű, mindennapi tippeket ad a fogyasztóknak arra, hogyan takaríthatnak meg energiát. . Fontos felhívni a figyelmet az egyéni megtakarítási módokra, amelyek célra vezetőek, hiszen pénzbeli befektetés nélkül jelentős megtakarítást tudunk elérni.„ – tette hozzá az elnök.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.