Így csökkenhet tizedére a fűtési költsége

A megyében, de talán az országban is példa nélküli rendszert alakított ki a mindössze 830 lelket számláló Magyarhomorog.

A település, mely korábban “önhikis” volt, s komoly anyagi gondokkal küzdött, mára nem szorul rendszeres állami plusz segítségre. Sőt, egy épp megvalósítás alatt álló beruházásuk végeztével elmondhatják majd magukról, hogy a gázszolgáltatóktól is függetlenné váltak, közintézményeik ugyanis teljesen átállnak az alternatív fűtésre. S, ráadásul a fűtéshez szükséges anyagot is részben maguk “állítják elő” a közmunka program segítségével. Fűtési költségeik hat év alatt a tizedére csökkentek. Útjaik és árkaik tisztákká és rendezettekké váltak, s míg 2010-ben belvízzel küzdött a község, addig mára ettől sem kell tartaniuk. Persze mindez nem valósulhatott volna meg a település vezetőinek, lakóinak és a szomszédos településen élőknek az összefogása, szemléletváltása nélkül.

– Hat éve az egyik téli hónapban egy 950 ezer forintos gázszámlát kaptunk az iskola és óvoda fűtéséről, eldöntöttük: változtatunk. Beláttuk, az emelkedő energiaárak és a csökkenő önkormányzati bevételek mellett rövid úton tarthatatlan mértékű hátralékot halmozunk fel, ha nem teszünk valamit. Ezután 2006-ban beszereltettük az első szalmatüzelésű kazánt egymillió forintért, már akkor látványosan csökkentek a kiadásaink – idézte fel a kezdeteket Barabás Károlyné.
– Ezt látva a következő évben az idősek otthonába, majd 2008-ban az óvodába, s végül két éve a közösségi házba is ilyen kazánokat építettünk be, mindet saját költségünkön. Most pedig örömmel számolhatok be arról, hogy a Belügyminisztérium kazán-programjában sikerrel pályáztunk, s az utolsó közintézményt, a polgármesteri hivatalt egy kétmillió forintos biomassza kazánnal tudjuk majd ellátni – osztotta meg lapunkkal a fejleményeket a polgármester. Elmondta, az összesen 3 millió forint értékű beruházást február 12-ig kell elvégezniük.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.