Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Így csökkenhet tizedére a fűtési költsége
Tudj meg többet: Bioenergia

Így csökkenhet tizedére a fűtési költsége

A megyében, de talán az országban is példa nélküli rendszert alakított ki a mindössze 830 lelket számláló Magyarhomorog.

A település, mely korábban “önhikis” volt, s komoly anyagi gondokkal küzdött, mára nem szorul rendszeres állami plusz segítségre. Sőt, egy épp megvalósítás alatt álló beruházásuk végeztével elmondhatják majd magukról, hogy a gázszolgáltatóktól is függetlenné váltak, közintézményeik ugyanis teljesen átállnak az alternatív fűtésre. S, ráadásul a fűtéshez szükséges anyagot is részben maguk “állítják elő” a közmunka program segítségével. Fűtési költségeik hat év alatt a tizedére csökkentek. Útjaik és árkaik tisztákká és rendezettekké váltak, s míg 2010-ben belvízzel küzdött a község, addig mára ettől sem kell tartaniuk. Persze mindez nem valósulhatott volna meg a település vezetőinek, lakóinak és a szomszédos településen élőknek az összefogása, szemléletváltása nélkül.

– Hat éve az egyik téli hónapban egy 950 ezer forintos gázszámlát kaptunk az iskola és óvoda fűtéséről, eldöntöttük: változtatunk. Beláttuk, az emelkedő energiaárak és a csökkenő önkormányzati bevételek mellett rövid úton tarthatatlan mértékű hátralékot halmozunk fel, ha nem teszünk valamit. Ezután 2006-ban beszereltettük az első szalmatüzelésű kazánt egymillió forintért, már akkor látványosan csökkentek a kiadásaink – idézte fel a kezdeteket Barabás Károlyné.
– Ezt látva a következő évben az idősek otthonába, majd 2008-ban az óvodába, s végül két éve a közösségi házba is ilyen kazánokat építettünk be, mindet saját költségünkön. Most pedig örömmel számolhatok be arról, hogy a Belügyminisztérium kazán-programjában sikerrel pályáztunk, s az utolsó közintézményt, a polgármesteri hivatalt egy kétmillió forintos biomassza kazánnal tudjuk majd ellátni – osztotta meg lapunkkal a fejleményeket a polgármester. Elmondta, az összesen 3 millió forint értékű beruházást február 12-ig kell elvégezniük.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Meglett az Év háza 2020-as győztese

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten csütörtökön Budapesten.