Így állítanák le a klímaváltozást

A klímaváltozás megfékezésének egyre merészebb és kreatívabb módjaival állnak elő a kutatók, az egyik terv szerint egész Grönlandot be kell takarni egy „lepedővel”, amely visszaverné a nap sugarait, ezzel megfékezve az ország gleccsereinek további olvadását.

Az elsőre őrülten hangzó ötletről egy új kutatás, mely az Environmental Research Letters folyóiratban jelent meg azt állítja, hogy valójában ez a legolcsóbb módja a globális felmelegedés megfékezésének. A Harvard és a Carnegie Mellon egyetem kutatói közösen egy olyan tervet dolgoztak ki, mely a világ kormányainak összesen másfél milliárd dollárba (330 milliárd forint) kerülne. A radikális projekt keretében mesterséges felhőket hoznának létre, melyek visszavernék a nap sugarait az űrbe. Kénnel töltött rakétákat lőnének fel 30 kilométer magasságba, mely felhőkbe tömörülve elméletileg lelassíthatná a globális felmelegedést. A módszert sokan kritizálják, azt pedig mindenki elismeri, hogy ez a legjobb esetben is csak tüneti kezelés lehetne, ugyanis ez a bolygó felszínén történő víz-és levegőszennyezést nem akadályozná meg. Támogatói azonban azt hangsúlyozzák, hogy ez egy gyors és olcsó módja a probléma átmeneti kezelésének.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.