Időutazás műholdfelvételekkel – Magyarországon is

A Földről a GE technológiájával készített gyorsított felvételek bemutatják a gleccserek olvadását, a városok fejlődését 1984-től napjainkig

Fedezze fel az épülő M0-ást, Győr vagy éppen Debrecen változását az elmúlt 30 évben!

• Több tízezer, az elmúlt 30 év során a GE technológiájával készített műholdas képet fűzött össze látványos interaktív gyorsított felvételes animációkká a Google, a NASA, az Amerikai Földtani Intézet (USGS) és a TIME.
• A több mint 2 millió felvételből kiválasztott és elemzett képek bemutatják, hogyan változtatja meg a civilizáció a Föld felszínét – a saját városunktól kezdve a Dubai partszakaszából kinövő pálmaszigetekig, a visszahúzódó alaszkai gleccserekig és az eltűnőben lévő amazóniai esőerdőig.
• A 14 láb hosszú, 4400 font súlyú Landsat 4 és Landsat 5 műholdak által készített felvételek olyan apró részleteket is megmutatnak mint például az autópályák és a hidak.
• A GE mérnökei által tervezett és irányított Landsat műholdak folyamatos szalagot rögzítenek az alattuk elterülő felszínből. Naponta több mint 14-szer készítenek felvételeket, és 100 percenként egyszer kerülik meg a Földet.

A Google a Google Earth Engine technológiát alkalmazva több mint 2 millió, az USGS pincéiben szalagokon tárolt képet elemzett, és kiválasztotta azokból a felhőtlen időben készülteket 1984-től kezdve minden évre vonatkozóan.

A GE mérnökei irányították a bolygót 1982-től 2012-ig fotózó 14 láb hosszú, 4400 font súlyú Landsat 4 és Landsat 5 műholdak tervezését, integrációját és tesztelését. A GE Maryland állambéli lanhami digitális képelemző laboratóriuma pedig feldolgozta a földi felvételeket, hogy már az olyan apró részletek, mint a 30 méter hosszú tereptárgyak, például az autópályák és a hidak is látszódjanak.

2012 márciusában a Landsat 5 bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a „leghosszabb ideig működő Földmegfigyelő műhold”. A műholdat három éves küldetésre tervezték, de csaknem 30 évig állt szolgálatban.

A Landsat műholdak – a program történetében eddig hét volt belőlük – 423 mérföldes magasságban, napszinkron poláris pályán keringenek, ami azt jelenti, hogy a megfigyelt területeket mindig közel azonos szögben világítja meg a Nap. Minden műhold egy folyamatos szalagot rögzít az alatta elterülő felszínből; naponta 14,5-ször, illetve 100 percenként egyszer kerülik meg a Földet. (A NASA a közelmúltban közzétett egy Landsatról készült 20 perces videót, amelyben a 16 800 mérföld per óra sebességgel haladó műhold megteszi az Észak-Oroszország és Dél-Afrika csúcsa közötti távolságot.)

A Landsat 4 és 5 mellett a program első három műholdját is a GE készítette. A Landsat 1 1972-es felbocsátása óta az Egyesült Államok és nemzetközi partnerei a program keretében mezőgazdasággal, földhasználattal, klímaváltozással és katasztrófa-elhárítással kapcsolatos megfigyeléseket végeznek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. nade hol a link a videóhoz?