Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Idén kevesebb amerikai etanolüzem épül
Tudj meg többet: Bioenergia

Idén kevesebb amerikai etanolüzem épül

A visszaesés oka, hogy az alacsonyabb üzemanyagárak miatt csökkent a jövedelmezőség, ráadásul az új üzemek építésének finanszírozása is nehezebb.

A visszaesés oka, hogy az alacsonyabb üzemanyagárak miatt csökkent a jövedelmezőség, ráadásul az új üzemek építésének finanszírozása is nehezebb.

Az etanolgyártó kapacitások bővülésének lassulása várható idén az Egyesült Államokban az alacsonyabb üzemanyagárak és az új üzemek finanszírozását szolgáló befektetések visszaesése miatt – jósolta kedden az amerikai kormányzat vezető energiaipari előrejelző hivatala.

Havi rövid távú előrejelzésében az Energy Information Administration közölte, hogy “2009-ben drámaian lelassul” az etanolgyártó kapacitások terén az elmúlt néhány évben tapasztalt robbanásszerű növekedés az alacsonyabb benzinárak miatt az etanoliparban beállt kisebb haszonkulcsok folytán, valamint az ágazatot is érintő hitelszűke miatt.

Az etanolgyártó kapacitások tavaly mintegy hatvan százalékkal bővültek a nagyarányú kormányzati ösztönzők, valamint a benzinhez keverendő alternatív üzemanyagok mértékére vonatkozó kötelező arány növekedése következtében. Tavaly óta viszont az üzemi termelés lelassult és vállalati csődök voltak az ágazatban, ami rontotta az ágazat piaci helyzetét.

Ajánlott tartalom

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és magyar kutatók

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpont (EK) munkatársainak közreműködésével olyan újszerű bioüzemanyag-előállítási módszert dolgoztak ki, amely az ehető alapanyagok (kukorica, növényi olajok) helyett cellulózból indul ki és teljesen beépíthető a jelenleg működő olajfinomítói folyamatokba.

Nincs hozzászólás

  1. Azt hallottam, hogy az etanoldolog zsákutcának bizonyult, mivel őserdőket irtanak ki az ültetvények miatt. Remélem mihamarabb észreveszik ezt és inkább az elektromosra állnak át vagy a hidrogénmeghajtásúra.

  2. Kedves Transporter Ez ebben a formában nem igaz. Mivel már mezőgazdasági hulladékból is lehet etanolt előállítani és ezzel nem kell területet elvenni a mezőgazdaságból. Bővebben olvasdd el ezt:
    http://www.alternativenergia.hu/mezogazdasagi-hulladekbol-biouzemanyag-kutatasok-a-szegedi-mernoki-karon/55