Idén április 5. és 9. között rendezik a Construma építőipari szakkiállítást

Idén április 5. és 9. között rendezik meg a Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítást, a Hungexpo vásárközpontban. Hat pavilonban több mint 20 ezer négyzetméteren 17 ország csaknem 700 kiállítója várja az érdeklődőket – jelentette be Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: az idén 36. Construmára minden eddiginél több látogatót várnak, legalább 60 ezer vendégre számítanak a szervezők. Az első három napon szakmai programok zajlanak, középpontba állítva az ágazati munkaerő problémát, hétvégén pedig az építkező-felújító nagyközönséget várják. A Construma otthonteremtési kiállítási csokor az építőipar mellett a lakberendezés és a dizájn, a kerttervezés, kertépítés, és a fűtés, szellőztetés, klíma, megújuló energia témákból áll össze – sorolta. A Construma a kelet-közép-európai régió legjelentősebb építőipari szakkiállítása.

Szalai Levente a kiállítás igazgatója közölte: a látogatók 75 százaléka szakmai látogató. Idén vállalták a szakmák népszerűsítését, a tetőfedő, fűtésszerelő, kőműves, burkoló, vagy díszkertész szakmákban, szakoktatók szakiskolai és egyetemi csoportokat hoznak a kiállításra, akiknek külön programokat szerveznek – jelezte.  Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke arról beszélt, hogy 2000 milliárd forintos teljesítményt várnak 2017-ben az építőipartól, ami 10 százalékos növekedésnek felel meg.

Kiemelte: egyenletes bővülés várható az ágazatban és minden hozzá kapcsolódó alágazatában a következő két-három évben, jelentős a rendelésállomány bővülése. A brüsszeli források lehívása feszültségeket fog okozni, a magánbefektetők és lakossági beruházások élénkülésével szemben. Az építőipar tízéves recesszión van túl, az idei év “megrendelési sokkot” fog okozni – jelezte. Jelenleg 20 ezer lakás van kivitelezés alatt, 36 ezer pedig engedélyezve.
Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum (AMC) szakmai titkára arról számolt be, hogy a Magyar Díszkertészek Szövetségével közösen 200 négyzetméteres mintakertet építenek, ahol 600 kora tavasszal virágzó cserjét, 10-féle fát, és több mint 100 egynyári növényt mutatnak be. A Construma idei partnerországa India, az ország két pavilonjában több mint 300 négyzetméteren jelenik meg. India mellett Ausztria, Csehország, Kína, és Taiwan is bemutatkozásra készül. A kiállításon a Randstad humán erőforrás tanácsadó állásbörzét is szervez, ahol nem csak állásajánlatokkal, hanem tájékoztatással, előadásokkal is készülnek önéletrajzírás vagy állásinterjú témákban.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.