Hyperions, a legújabb ökováros

Vincent Callebaut neve nem ismeretlen a modern kori építészet számára. Az általunk korábban bemutatott víz alatti város után itt a tervező legújabb városfejlesztő elképzelése, a Hyperions.

India a világon a negyedik legnagyobb élelmiszer importáló ország, így az ehhez hasonló megoldások még inkább segíthetik a gazdasági növekedést. Delhiben található a projektben részt vevő Jaypee városa, mely 50 millió lakosnak ad otthont. A beruházás célja, hogy bebizonyítsák, mennyire összefügg a klímaváltozás, a fenntartható mezőgazdaság és a városfejlesztés, s hogy az embereknek törekedniük kell ezek segítésére.

A Hyperions elsődleges célja, hogy lakói egy fenntartható gazdaságot alakítsanak ki, bioélelmiszerekkel és környezettudatos eljárásokkal. Az épület igazából egy hatalmas vertikális kert, melyben a tudatosság mindenhol jelen van. Ez a “természet-város” egy kevert, hibrid életmód kialakítására ad lehetőséget. A projekt ötvözi a megújuló energiaforrásokat az ősi agrárkultúrával. A közösség szemlélete egyszerre nevezhető low-technek és high-technek, mivel az agrárkultúrában visszanyúlnak az alapokhoz, ám a számítástechnikában együtt haladnak a korral, lakóinak magas igénye van a számítástechnikai újítások iránt.

-

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.