Húzóágazat lehetne a napenergia-hasznosítás a Közép-Dunántúlon

Húzóiparággá akarják fejleszteni a napenergia-hasznosítást a Közép-dunántúli régióban; a piaci megjelenés és az iparág fejlesztése érdekében klaszterbe tömörültek az érintett vállalkozások, non profit intézmények – hangzott el egy szerdai székesfehérvári rendezvényen.

A 2008-ban 12 taggal alakult Közép-dunántúli Napenergia Klaszter már 17 vállalkozást, nonprofit intézményt tömörít. Tagjai között zömmel kis- és középvállalkozások, gyártó- és alkalmazó cégek, valamint kutatás-fejlesztéssel foglalkozó nonprofit vállalatok, intézmények vannak – mondta el a rendezvényt szervező Közép Pannon Terület és Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek.
A tömörülés célja a napenergia hasznosítás fejlesztése, a napkollektorokkal történő hőhasznosítás és a fotoelektromos napenergia-hasznosítás elterjesztése, továbbá az érdekelt cégek együttműködése – tette hozzá Hegedűs Viktor.

A hasznosításba főként a kis- és középvállalkozásokat szeretnék bevonni, ez az innovatív ágazat elsősorban számukra kínál piaci lehetőségeket.
A klaszter munkáját megvitató, s a napenergia-hasznosítással foglalkozó cégek termékeit bemutató rendezvényen elhangzott: a napenergia-hasznosítás az egyik leggyorsabban fejlődő iparág Európában, annak ellenére, hogy a hasznosítás alacsony.
Magyarországon kedvezőek a napenergia hasznosításának feltételei, mivel az éves napsütéses órák száma 1900-2200 körül van. A hasznosítás bővülésének, elterjedésének kedvez, hogy az elmúlt tíz évben az átlagos napelem modul ára 10 euró/Watt-ról 3 euró/Wattra csökkent.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.