Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Hűthető komposztot fejlesztenek Demjénben
Tudj meg többet: Bioenergia

Hűthető komposztot fejlesztenek Demjénben

A biogazdálkodók számára nem marad más, csak a megelőzés. Ahhoz viszont hogy ellenálló fákat neveljünk, elengedhetetlen az őszi és tavaszi komposzt használata.

Demjénben most új komposzt-adalékanyag fejlesztésén dolgoznak. A 200 millió forintos támogatással megvalósuló kísérlet célja, hogy megpróbálják lehűteni a komposztanyagot, így az szállíthatóvá válhat – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Eddig úgynevezett kazlas rendszerben történt a gombakomposzt előállítása, a két évig tartó beruházás során zárt keverőcsarnok és speciális berendezések segítségével megkötik a ként és a felszabaduló ammóniagázokat. A nagy bálák 500-600 kilogramm szalmát is tartalmaznak, ehhez mennek a különböző adalékanyagok – mutatta Rácz József, a gombaüzem tulajdonosa. A komposztkészítés első szakasza az összekeverés és a hőkezelőkbe való bejuttatás, innen elszívás történik. Jelenleg egy folyadékhűtős, hőcserélős rendszerrel hűtjük a kiszállításra váró komposztot. A tartályban tárolt, nyomás alatt álló cseppfolyós szén-dioxid normál légköri nyomás alatt szárazjéggé, illetve gázzá alakul. Az injektorokkal a komposztba bejuttatott hő átadja a szublimáláskor keletkező hőtartalmát a talajnak, így az lehűl. Ezzel a technológiával olyan jelentős hőmérsékletcsökkenést tudunk elérni, ami akár három-négyhetes szállítást is lehetővé tesz – mondta Misz András, a komposztüzem vezetője.

Minél nagyobb a távolság, minél hosszabb a szállítási idő, annál nagyobb a veszélye annak, hogy az önhőtermeléssel járó folyamatok egy olyan hőmérsékletet érnek el, ami már károsítja a komposztot. A cél egy olyan komplex hűtési technológiának a kidolgozása, mellyel az Európán kívüli vásárlói kört is meg lehetne célozni – magyarázta. Külföldön a nagyobb cégek már használják a komposzthűtési technológiát, ennek elemei azonban titkosak. A saját üzemünk számára szeretnénk mi is egy saját technológiát kidolgozni – tette hozzá. A nemzetközi téren is egyedülálló kísérletek eredményeként a vállalat legalább 50 százalékkal növelheti gombakivitelét.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.