Húsz éves a Fertő-Hanság Nemzeti Park

Világörökségi rang, a Europarc Federation elismerő oklevelei és mintegy 1200 hektárnyi vizes élőhely rekonstrukciója fémjelzi a nemzeti park két évtizedes működését – mondta Rácz András környezet- és természetvédelmi helyettes államtitkár tegnap, a Fertő-Hanság Nemzeti Park 20. születésnapján rendezett konferencián Sarródon.

A helyettes államtitkár köszöntő beszédében szólt arról is, hogy mára összesen 6000 hektár állami tulajdonban lévő védett természeti terület került az Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésbe, így hosszú távon biztosított e területek védelme. Az egykori tájra jellemző vízi-világ részleteiből mára mintegy 1200 hektárnyi vizes élőhely természetvédelmi rekonstrukciója valósult meg a Fertő-tájon és a Hanságban. A szakszerű természetvédelmi kezelésnek köszönhetően számos növény- és állatfaj – pókbangó, rétisas, parlagi sas, európai hód – jelent meg újra a térségben. A nemzeti parknak kiemelt szerepe van a környezeti nevelésben, a turizmusban és a térség fejlesztésében is. A közös Fertő-Hanság / Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park 1992-es megalakulása óta Ausztria és Magyarország helyi szakemberei együttműködnek a fejlesztésekkel kapcsolatban és a mindennapi munkában is. Létrehozták a Magyar Osztrák Közös Nemzeti Parki Tanácsot is, amely a két országot érintő természetvédelmi és nemzeti parki stratégiáról dönt.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.