Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Húsz EU-tagállam továbbra sem felel meg az energiahatékonysági közösségi jogszabályoknak

Húsz EU-tagállam továbbra sem felel meg az energiahatékonysági közösségi jogszabályoknak

Folytatta a szabálysértési eljárást az Európai Bizottság húsz európai uniós tagország, köztük Magyarország ellen, mert még nem tájékoztatták Brüsszelt arról, hogy nemzeti jogukba ültették volna a hatékony energiafelhasználásról szóló uniós irányelvet.

A tavaly nyári első figyelmeztetés után a testület immár úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött hazánk mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia kormányának.

A szóban forgó irányelv a bizottság közleménye szerint azt “biztosítja, hogy az energiahatékonyság melletti politikai elkötelezettség tükröződjék az egyes országok jogalkotásában”.

A jogszabály olyan keretet hoz létre, amelyen belül a tagállamok gazdaságuk egészében az energiahatékonyságnak kedvező üzleti feltételeket és infrastruktúrát teremthetnek.

Az Európai Bizottság több tucatnyi más döntést is hozott csütörtökön szabálysértési ügyekben, elsősorban a környezetvédelem, a távközlés és az állami támogatások felhasználásának területén. Magyarországot ezek nem érintik.

Ajánlott tartalom

Hőszabályozó falfestéket alkottak kutatók

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.