Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Húsz EU-tagállam továbbra sem felel meg az energiahatékonysági közösségi jogszabályoknak

Húsz EU-tagállam továbbra sem felel meg az energiahatékonysági közösségi jogszabályoknak

Folytatta a szabálysértési eljárást az Európai Bizottság húsz európai uniós tagország, köztük Magyarország ellen, mert még nem tájékoztatták Brüsszelt arról, hogy nemzeti jogukba ültették volna a hatékony energiafelhasználásról szóló uniós irányelvet.

A tavaly nyári első figyelmeztetés után a testület immár úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött hazánk mellett Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, az Egyesült Királyság, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia kormányának.

A szóban forgó irányelv a bizottság közleménye szerint azt “biztosítja, hogy az energiahatékonyság melletti politikai elkötelezettség tükröződjék az egyes országok jogalkotásában”.

A jogszabály olyan keretet hoz létre, amelyen belül a tagállamok gazdaságuk egészében az energiahatékonyságnak kedvező üzleti feltételeket és infrastruktúrát teremthetnek.

Az Európai Bizottság több tucatnyi más döntést is hozott csütörtökön szabálysértési ügyekben, elsősorban a környezetvédelem, a távközlés és az állami támogatások felhasználásának területén. Magyarországot ezek nem érintik.

Ajánlott tartalom

ITM: energiahatékonysági beruházások és technológiai fejlesztések csökkenthetik az ipar környezeti terhelését

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása érdekében Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a magyarországi ipari és szolgáltatói szektor nagy energiafogyasztóival egyeztetett, a résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése - közölte az ITM kedden az MTI-vel.