Húsvétkor is az atomenergia a sláger

A szervezők csütörtöki bejelentése szerint az elkövetkező napokban szerte az országban több mint 70 ilyen jellegű megmozdulást terveznek. A legnagyobb tüntetéseket húsvét hétfőjén tartják, és több tízezer résztvevőre számítanak.

Az atomerőművek elleni harc régóta a német békemozgalom egyik fő célkitűzése. A közelmúltban történt japán atomkatasztrófa azonban még időszerűbbé tette az erőművek bezárását célzó követelést, amit immár a politika sem hagyhatott figyelmen kívül. Angela Merkel kancellár a napokban hirdetett gyökeres fordulatot az ország energiapolitikájában, és ígéretet tett arra, hogy felülvizsgálják az atomerőművek működésével kapcsolatos, korábbi politikát. Mindennek konkrét ismertetése júniusra várható. Az idei békemeneteknek különös aktualitást adnak a líbiai események is. Az Afganisztánból történő csapatkivonás mellett a résztvevők követelni kívánják a Líbiában zajló háború beszüntetését is. A húsvét alkalmából tavaly rendezett országos békemegmozdulásokban – a különböző békeszervezetek felhívására – csaknem 60 ezren vett részt. A hagyományos húsvéti békemenetek 51 éve kezdődtek Németországban. Azok középpontjában mindig a legidőszerűbb események álltak, így a nyolcvanas években a tüntetők főként az ország területén elhelyezett atomfegyverek kivonását követelték.  Az elmúlt évek békerendezvényeinek középpontjában az iraki, majd az afganisztáni háború elleni tiltakozás állt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.