Hurrikán fenyegeti New Yorkot

Pár napja földrengés, most pedig trópusi vihar fenyegeti New Yorkot.

A trópusi ciklon középpontjában a legerősebb széllökések a 240 km/h-t is elérték, de mostanra már valamelyest gyengült benne a szél. A hurrikán a műholdképeken is nyomon követhető! Kedd este földrengés rázta meg az amerikai várost, a napokban pedig érkezik a következő veszélyes természeti jelenség. Az Irene (“Irén”) névre keresztelt hurrikán szeme jelenleg a Floridai Miamitól 400 kilométerre keletre, a Bahamákon található. Erőssége alapján az öt fokozatú skálán hármas besorolású, a maghoz közel a legnagyobb széllökések elérik a 225 km/h-t. Eddig 200 ezer embert kellett kitelepíteni. A bahamai Mayaguana szigeten lerombolt tetőkről, kidöntött fákról és lámpaoszlopokról számoltak be, melynek következtében a sziget áram nélkül maradt. Stephen Russel, az Országos Katasztrófavédelmi Szolgálat vezetőjének beszámolója szerint két település is teljesen elpusztult az Acklins és a Crooked szigeteken, mindkettőben több százan laktak.

Az AccuWeather meteorológusai szerint az észak felé tartó vihar akár 4-es fokozatúvá is erősödhet, és – habár még 1500 kilométerrel délebbre van – elérheti az Egyesült Államok keleti partján fekvő több világvárost, így Washington DC-t, New Jerseyt és New Yorkot is. A legfrissebb számítások szerint a hurrikán magyar idő szerint vasárnap délelőtt éri el New Yorkot, a hatóságok már készülnek a várhatóan 140-160 kilométer per órás szél okozta károkra, így a kidőlt fák eltakarítására, lefújt tetők javítására és az elszakadt távvezetékek miatti áramkimaradások orvoslására.
idokep.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.