Hullócsillagok zápora várható ma este

Ha a csillagászok előrejelzései helyesek, és nem lesz teljesen felhős az ég, akkor felejthetetlen élményt nyújthat majd a szombat estére várható csillaghullás. Tanácsok a közelgő meteorzápor észleléséhez.

Mint azt néhány napja már részletesen bemutattuk, az elmúlt évek legnagyobb csillaghullása következhet szombat este. A csillagászok számításai szerint ekkor rohan bele a Föld egy olyan kozmikus porfelhőbe, amely egy üstökösből hullott ki korábban, és amely a Dracinoda nevű meteorrajt táplálja. Az előrejelzések az európai és ázsiai megfigyelőknek kedveznek, azonban mint a meteorrajok aktivitásával kapcsolatos becslések általában, a szombat esti is nagy bizonytalansággal terhelt.

 
Mikor jöhet a legtöbb hullócsillag?
Annyi mindenesetre elmondható, hogy a meteorzápor magyar idő szerint szombaton este napnyugta és éjfél között várható. Az első maximum 18-19 óra környékén lehetséges – ekkor azonban még viszonylag világos lesz az égbolt, hogy látni lehessen a jelenséget. Az ekkor légkörünkbe lépő testeket az üstökös az 1800-as évek végén dobhatta ki, és sok fényes meteort adhatnak. A második, valamivel nagyobb maximumot a szakemberek 22 óra körülre várják. A teleholdhoz közeli fázist mutató Hold nem kedvez a megfigyelésnek, de ha igazán nagy tűzgömbök (a Vénusznál fényesebb meteorok) jönnének, azokat mindenképpen látnánk. Az aktivitás alakulását grafikonon tízperces frissítéssel a Nemzetközi Meteoros Szervezet (IMO) honlapján is követhetjük. Az este 10 órára jelzett kitörést az üstökösből 1900-ban és 1907-ben kiszabadult porszemek okozhatják, számuk elérheti a 600 meteor/órát, bár egyes előrejelzések csak 50-100 meteor/órát jósolnak. “A kérdés eldöntésére a legjobb módszer, ha magunk is meggyőződünk arról, hogy mi történik szombat este az égen. Ehhez persze az kell, hogy az időjárás ne akadályozza a jelenség megfigyelését. Az erős holdfény a halvány meteorokat biztosan eltünteti az égről, de ha valóban 500-600 meteor villan fel az égen egyetlen óra alatt, lesz elég fényes is köztük ahhoz, hogy életünk egyik legszebb természeti jelenségében gyönyörködhessünk” – írja a Hírek.csillagászat.hu.

 
Milyen lesz az időjárás?
A hidegfront miatt felhőátvonulások várhatók szombaton este és éjszaka, így szerencse is kell ahhoz, hogy a szakadozott felhőzet alatt megpillanthassuk a meteorrajt – mondta Török László, az OMSZ meteorológusa. A front mögött nagyon változékony nedvességtartalmú légrétegek érik el Magyarországot, ami bizonytalanná teszi a felhőzet- és csapadék-előrejelzést. A front miatt az egész Kárpát-medencében, így a környező országokban is jobbára közepesen felhős vagy borult lesz az ég szombat este. A tisztább égbolt érdekében egészen az Adriai-tenger partjáig kellene utazni, de Rijekában és Triesztben is közepesen felhős égre, majd felszakadozó felhőzetre lehet számítani, Split és Velence fölött viszont alig lesz felhősödés. A felhőzet alakulását ezen a térképen lehet követni, míg a Meteosat nappali és infravörös felvételeivel az OMSZ oldalán és a sat24 honlapján figyelhetjük a felhőzet mozgását Közép-Európa fölött. Míg a téli időszakban – a novemberi Leonida, a decemberi Geminida vagy a januári Quadrantida meteorraj idején – a ködtakaró elől a magasabb hegyekbe érdemes menni, a mostani időjárási helyzetben ez nem feltétlenül jelent megoldást.

 
A teljes cikk itt olvasható.

 

Az első, 19 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

A második, 22 órára előre jelzett maximum ideális megfigyelési területe (zöld színnel) (IMO)

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.