Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Hulladékcsökkentés komposztálással – komposztálás népszerűsítése

Hulladékcsökkentés komposztálással – komposztálás népszerűsítése

A nyíregyházi E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a beregszászi Gordiusz Magyar Diákszövetség a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül végrehajtott, „Hulladékcsökkentés komposztálással – komposztálás népszerűsítése Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című pályázatának eredményeiről számol be.

A tavaly áprilisban kezdődött 18 hónapos, Európai Unió által támogatott program során a határ mindkét oldalán hasonló tevékenységek zajlottak. Ennek eredményeként előadás keretében hallhattak 100-100 település iskoláinak diákjai, valamint 30-30 önkormányzat vezetői és alkalmazottai a komposztálásról, annak a hulladékgazdálkodásban betöltött szerepéről, fontosságáról. Az előadásokat követően a meglátogatott intézmények területén egy-egy fa alapanyagú komposztáló keret is összeállításra került, s azokat használatba is vehették az érdeklődők. Így már gyakorlatban is alkalmazhatták a frissen szerzett ismereteket. A komposztálók kihelyezése demonstrációs célból történt, mintát mutatva más intézmények tanulóinak, dolgozóinak, illetve a lakosságnak, hogy a komposztálás feltételeit otthonaikban is ki lehet alakítani kulturáltan, s végtermékét hasznosítani, írja az e-misszio.hu.

A program keretében több ezer nyomtatott információs anyag (szórólap, információs füzet, plakát) készült, melyek közérthető nyelven segítenek a komposztálni szándékozóknak. Ezek a kiadványok elektronikus formában ingyenesen letölthetők az E-misszió Egyesület honlapjáról is.

A népszerűsítés további eleme volt, hogy – a résztvevő szervezetek munkatársainak aktív közreműködése mellett – az érdeklődők négy megyénkbeli és négy kárpátaljai fesztiválon ismerkedhettek meg a komposztálás mikéntjével és eszközeivel. A komposztálós sátornál a gyerekek játékos formában tanulhattak a környezetvédelemről, míg a felnőtt korosztály tagjai kérdőívet tölthettek ki, melynek célja az információszerzés volt, megismerni valamelyest, hogyan vélekedik a komposztálásról, a hulladékgazdálkodási és egyéb környezeti problémákról a lakosság. A kérdőívek kitöltői virágmagokkal gazdagodhattak, s köztük további komposztáló kereteket sorsoltak ki a szervezők. Ezen kérdőívek kiértékelése újabb közös határon átnyúló civil környezetvédelmi együttműködések irányát határozhatja meg. A célja az egyszerű, bárki által megvalósítható megoldások eljuttatása a lakossághoz azon környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban, amelyekről ők maguk úgy érzik, hogy az életminőségüket negatív irányba befolyásolják. A komposztálás népszerűsítése éppen ilyen dolog, még társasházban lakók is gondoskodhatnak arról, hogy a háztartásaikban keletkező szerves hulladékok ne a kommunális szemétbe kerüljenek, hanem ezen az úton váljanak hasznunkra. Gondolnánk-e, hogy így harmadával kevesebb szemét keletkezne, ennyivel kevesebbet kellene elszállítani, tárolni, ártalmatlanítani, ami mind jelentős költséggel jár?

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.