Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Uniós támogatással távolítják el a hulladékot az Alsó-szigetközben
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Uniós támogatással távolítják el a hulladékot az Alsó-szigetközben

Tizennégy alsó-szigetközi településen mintegy hetven helyszínről távolítják el európai uniós támogatással az utak mellett, az erdők szélén, a folyópartok mentén elhagyott hulladékot május végéig; a munkálatokra a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (SZITE) és a szlovákiai Nagymegyer városa csaknem négyszázezer eurót nyert el a magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében – tájékoztatta Tóásó Gyula projektmenedzser, a SZITE elnöke hétfőn az MTI-t.

Ismertetése szerint az Alsó-Szigetközben mintegy 13 ezer köbméter hulladékot mértek fel. Az elszórt szemetet a Rekultiv Kft. ezekben a hetekben gyűjti össze és szállítja a jánossomorjai hulladéklerakóba. A pályázati pénz és a civil szervezet tevékenysége segítséget jelent az önkormányzatoknak, amelyeknek nincs elég forrásuk az elszórt hulladék összeszedésére, ártalmatlanítására – mutatott rá a SZITE elnöke. A községekhez tartozó erdőkben, a folyópartokon, az utak szélén elszórt hulladék műszaki védelem híján szennyezi a környezetet. A térség érzékeny és értékes vízbázison fekszik, ennek védelme kiemelt fontosságú – indokolta a projekt jelentőségét Tóásó Gyula, hozzátéve, hogy a szétszórt hulladék rontja az ott lakók életminőségét és a vidék látványát. A Szigetköz alsó részén csaknem negyvenezren élnek – jegyezte meg. A szlovákiai Nagymegyeren a felmérés mintegy kétezer köbméternyi hulladékra derített fényt. A település 55 ezer euróval részesedik a teljes támogatási összegből.

 
A munkálatokkal párhuzamosan tájékoztatókat tartottak diákoknak a környezet megóvásának fontosságáról, illetve bemutatókon ismertették a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét és a korszerű hulladékkezelés egyéb módjait. A projekt zárásaként az együttműködő partnerek albumot jelentettek meg a Szigetköz és a Csallóköz értékeiről. A kiadvánnyal azt szeretnék elérni, hogy a régióban található természeti és épített értékekkel méltó módon  törődjenek.

Ajánlott tartalom

A légkör szén-dioxid koncentrációja újabb rekordszintre nőtt májusban

A légkör szén-dioxid koncentrációja májusban elérte a 417,2 ppm-et, ami 2,4 ppm-mel volt magasabb, mint a 2019-ben mért legnagyobb - 414,8 ppm - érték derült ki az amerikai Mauna Loa obszervatórium méréseiből.