Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Hulladék-gazdálkodási régiós program – kötvénykibocsátás önerő biztosítására
Tudj meg többet: Szelektív hulladék
Felgyorsulhat az Európai Unió támogatásával megvalósuló észak-magyarországi hulladék-gazdálkodási program megvalósítása miután az érintett 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg és 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település szeptemberben kötvénykibocsátással biztosítani tudja a 34 milliárd forint értékű beruházáshoz szükséges önerőt - közölte a Szabolcs megyei önkormányzat elnöke az MTI-vel.

Hulladék-gazdálkodási régiós program – kötvénykibocsátás önerő biztosítására

Felgyorsulhat az Európai Unió támogatásával megvalósuló észak-magyarországi hulladék-gazdálkodási program megvalósítása miután az érintett 229 Szabolcs-Szatmár-Bereg és 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település szeptemberben kötvénykibocsátással biztosítani tudja a 34 milliárd forint értékű beruházáshoz szükséges önerőt – közölte a Szabolcs megyei önkormányzat elnöke az MTI-vel.

A helyhatóságok kétmilliárd forint értékű kötvényt bocsátanak ki a hónap végéig, amely tartalmazza a beruházást koordináló, korábbi nyíregyházi területfejlesztési ügynökség társulási tulajdonba vételének költségeit is – mondta Fülöp István.   Az önkormányzati elnök, a Fidesz országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az önerő szeptemberi biztosítása után lehívható az uniós támogatás első része, amely a 9 milliárd forint összértékű I. beruházási ütem gyors megvalósításához szükséges.

A térségi hulladék-gazdálkodási program első kivitelezési ütemében Kisvárdán és Nagyecseden épül hulladék-lerakó telep, míg Nyíregyházán hulladék-válogató létesítmény, ahol a 240 szabolcsi és borsodi település 600 ezer lakosának háztartási hulladékát helyezik el, ártalmatlanítják, valamint hasznosítják. A létesítményeket a Vegyépszer Zrt., a Közgép Rt. és a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Kft. alkotta konzorcium építi.

Fülöp István hozzátette, hogy az I. beruházási ütem befejezését a jövő év elejére tervezik. A 9 milliárdos induló összeg tartalmazza a további építkezés tervezési költségeit is, így a régióban lévő 196 mostani hulladék lerakó hely rekultivációjának előkészítését. Ugyancsak része az összegnek a szelektív hulladék-gyűjtéshez szükséges eszközök beszerzésének kiadása.

A II. ütemben egyébként technológiai korszerűsítésről is szó van, a legújabb környezetvédelmi követelményeknek megfelelően szeretnének az eredeti elképzeléseken változtatni.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.