Hulladék-feldolgozó a város szívében

A Veolia Enviromental Services tervezett London egyik legnevesebb kerületében Southwark-ban egy abszolút modern hulladék-feldolgozó központot. A létesítmény a Citytől néhány mérföldnyire minden évben 172 ezer tonna hulladékot fogad, amelyet a 285 ezer lakos és kereskedelem termel. (Aiolus News)

A hulladék-feldolgozót a modern technológia minden vívmányával felszerelték: tárcsás szűrőkkel, infravörös optikai válogató készülékekkel, fúvógépekkel, amelyek lehetővé teszik a papír, a karton, az alumínium, a fémek, a műanyagok szétválogatását és elindítását a reciklálás különböző csatornái felé. A büszkesége azonban a mechanikus-biológiai előkezelő, amelybe beleömlesztik a hulladékot, majd megszárítják és bevezetik egy 30 méter hosszú alagútba, ahol a fémmaradványoktól mentesített anyag egy hétig érik és stabilizálódik. Ezután a nedvesebb tömeget elirányítják a biomassza feldolgozóba, a többi pedig, kb. a 70 % a szomszédos hamvasztóba kerül.

Bár Southwark sűrűn lakott részében működik, a feldolgozó létesítése ellen nem tiltakoztak az ott lakók. Ennek oka, hogy a tervezők fórumokon magyarázták el nekik, hogy bár a létesítmény éjjel-nap- nap működni fog, sem zaj, sem szag nem szivárog majd ki belőle. A felszerelt szűrőrendszerek gondoskodnak erről. A kerület turisztikai szempontból is a legfrekventáltabbak közé tartozik: itt áll a Temzén a nyitható Tower-híd, a Tate Gallery, az újjáépített Globe, Shakespeare egykori színháza, az Imperial War Museum, valamint London leghíresebb élelmiszerpiaca, a Borough Market is. A Veolia szerint Southwark modellként szolgálhat más hasonló, vagy kisebb hulladék feldolgozó számára. Az Egyesült Királyság ugyan tárolóba tudta vitetni az ország hulladékának 82 %-át a 2000-hez viszonyított 49 %-ról, de be kell hoznia késedelmét a hulladék feldolgozásban, ami ma még csak a 39 %-ot éri el. Nemzeti szinten 10-20 milliárd font beruházásra lesz ehhez szükség 2020-ig.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.