Kezdőlap / Technológiák / Épületek / HuGBC: a zöld építészet lényege a tipikus technológiáktól való eltérés
Tudj meg többet: Passzívház

HuGBC: a zöld építészet lényege a tipikus technológiáktól való eltérés

A zöld építészet lényegét többek között a tipikus technológiáktól eltérő tervezésben, tájolásban, építőanyagokban és energiagazdálkodásban kell keresni és nem a kicsivel magasabb költségekben – mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész, a napokban alakult Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnöke szerdán Budapesten.

Fegyverneky Sándor, a szervezet bemutatkozó sajtótájékoztatóján kifejtette: az egyesület környezetileg felelős és egyben gazdaságilag is megtérülő építkezési gyakorlatok magyarországi terjesztését tűzte ki céljául, amit elsősorban a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek segítésével kívánnak elérni.Hangsúlyozta: a gazdasági válság alatt a befektetők és építők egyaránt elgondolkodhatnak azon, hogy a válság utáni időszakban mit csinálhatnak másként.

Az egyesületnek elsősorban a “szikra szerepét kell betöltenie a “forradalmi változások előtt álló magyarországi építészetben” – emelte ki Ürge-Vorsatz Diana, az egyesület alapító tagja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) PhD-hallgatója.A szakember aláhúzta: az építőiparban egymagában nagyobb lépéseket lehet tenni – a Föld légkörének felmelegedésével járó – éghajlatváltozás ellen, mint az összes többi ágazatban együttvéve.Hozzátette: a magyarországi épületek például az ország üvegházhatású gázok kibocsátásnak mintegy felét adják.

Márfi József, az amerikai LEED AP szakmai szervezet képviselője megjegyezte: az egyesületnek a “hármas haszon elvet” kell követnie, vagyis olyan építőipari technológiákat kell támogatnia, amelyek a természet, a társadalom és a befektetők számára is hasznosak.

Az egyesület külkapcsolatokért felelős, tengerentúl élő alapítója szerint minél egyszerűbbé, olcsóbbá, valamint könnyebben megismételhetővé kell tenni az ilyen építési eljárásokat. A 22 magánszemély által alapított HuGBC önálló nemzeti szervezetként határozza meg önmagát, amely a Világ Környezettudatos Építés Egyesülete (World Green Building Council) nevű nemzetközi hálózat tagja.

Ajánlott tartalom

Forradalmi újítás: málna terem a napelem alatt 

Holland tudósok és német szakemberek szerint lehetséges egy területet egyszerre napelem parkként és termőföldként hasznosítani.