Kezdőlap / Technológiák / Épületek / HuGBC: a zöld építészet lényege a tipikus technológiáktól való eltérés
Tudj meg többet: Passzívház

HuGBC: a zöld építészet lényege a tipikus technológiáktól való eltérés

A zöld építészet lényegét többek között a tipikus technológiáktól eltérő tervezésben, tájolásban, építőanyagokban és energiagazdálkodásban kell keresni és nem a kicsivel magasabb költségekben – mondta Fegyverneky Sándor országos főépítész, a napokban alakult Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnöke szerdán Budapesten.

Fegyverneky Sándor, a szervezet bemutatkozó sajtótájékoztatóján kifejtette: az egyesület környezetileg felelős és egyben gazdaságilag is megtérülő építkezési gyakorlatok magyarországi terjesztését tűzte ki céljául, amit elsősorban a szükséges piaci, oktatási és jogalkotási feltételek segítésével kívánnak elérni.Hangsúlyozta: a gazdasági válság alatt a befektetők és építők egyaránt elgondolkodhatnak azon, hogy a válság utáni időszakban mit csinálhatnak másként.

Az egyesületnek elsősorban a “szikra szerepét kell betöltenie a “forradalmi változások előtt álló magyarországi építészetben” – emelte ki Ürge-Vorsatz Diana, az egyesület alapító tagja, a Közép-Európai Egyetem (CEU) PhD-hallgatója.A szakember aláhúzta: az építőiparban egymagában nagyobb lépéseket lehet tenni – a Föld légkörének felmelegedésével járó – éghajlatváltozás ellen, mint az összes többi ágazatban együttvéve.Hozzátette: a magyarországi épületek például az ország üvegházhatású gázok kibocsátásnak mintegy felét adják.

Márfi József, az amerikai LEED AP szakmai szervezet képviselője megjegyezte: az egyesületnek a “hármas haszon elvet” kell követnie, vagyis olyan építőipari technológiákat kell támogatnia, amelyek a természet, a társadalom és a befektetők számára is hasznosak.

Az egyesület külkapcsolatokért felelős, tengerentúl élő alapítója szerint minél egyszerűbbé, olcsóbbá, valamint könnyebben megismételhetővé kell tenni az ilyen építési eljárásokat. A 22 magánszemély által alapított HuGBC önálló nemzeti szervezetként határozza meg önmagát, amely a Világ Környezettudatos Építés Egyesülete (World Green Building Council) nevű nemzetközi hálózat tagja.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.