Kezdőlap / Hőszivattyúval a gázszámla ellen

Hőszivattyúval a gázszámla ellen

Szeged – Augusztustól elérhető a Nemzeti Energiatakarékossági Program azon pályázata, amely támogatja a megújuló energiaforrásokat használó rendszerek beszerelését. Ezek üzemeltetéséhez több áramszolgáltató már bevezette a kedvezményes geotarifát, a Démász egyelőre kivár.

Augusztus elsejétől már a lakosság számára is igénybe vehető a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) pályázata. Ez vissza nem térítendő állami támogatással járul hozzá a megújuló energiaforrásokat használó rendszerek beszereléséhez. A költségek 35 százalékára, lakásonként maximum 1,47 millió forintra lehet pályázni a magánszemélyeknek.

Tovább növelheti a lakosság beruházási kedvét az is, hogy az ELMŰ és az Émász már bevezette a geotarifát.

Ezt alapul véve a megújuló energiaforrásokat használó hűtő-fűtő berendezések üzemeltetése nem 45 forintba kerül kilowattóránként, hanem 28 forintba. A hőszivattyú példájából kiindulva egy kilowattóra elektromos energiából négy kilowattóra fűtési energia nyerhető.

Egyes számítások szerint a fűtés így kevesebb, mint a felébe kerül, mintha gázzal érnénk el a kívánt hőmérsékletet. Ráadásul még környezetbarát is, mert csökkenti a kőolaj- és földgázfelhasználást, a szén-dioxid-kibocsátásról nem is beszélve.

Csongrád megyében azonban még várni kell a bevezetésére, mert a Démász egyelőre nem alkalmaz a geotarifához hasonló árszabást – tudtuk meg az áramszolgáltató illetékeseitől. Vizsgálják viszont a bevezetés gazdasági és műszaki lehetőségeit.

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú ugyanazon elv szerint működik, mint a hűtőszekrény, csak épp fordítva. A hőszivattyúban egy úgynevezett munkaközeg, rendszerint hűtőközeg cirkulál. Ez az, ami egy hőcserélőn (párologtatón) keresztül felveszi az energiát a hőforrásként használt közegből, például a talajból. Ezután egy szivattyú összenyomja, sűríti a hűtő közeget, aminek közben növekszik a nyomása és a hőmérséklete, illetve átmegy gázhalmazállapotba. Ezután a komprimált hűtőközeg a második hőcserélőbe (párologtatóba) kerül. Itt a fűtési rendszeren keresztül magas hőmérsékleten leadja a felvett energiát, és ismét folyékony állapotba megy át. Ezután történik a túlnyomás megszüntetése, és a hűtőközeg visszakerül a ciklus elejére.

Ajánlott tartalom

Megvan az óriási hatásfokú napelemek titka

Az amerikai Rice Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert arra, hogy a napelemek a fény mellett a termikus sugárzást is hasznosítani tudják, és ezáltal jelentősen megnövekedjen az áramtermelő képességük.