Hőségben is tégla

A házak falát természetesen a téglán kívül más építőanyagokból is meg lehet építeni.

A kérdés az, hogy ezek mennyire felelnek meg a benne lakók igényeinek, valamint Magyarország építési viszonyainak. A legfontosabb kritérium az, hogy a lakás fala jó hang-és hőszigetelő; nyáron ne melegedjen fel gyorsan, télen pedig tartsa meg a fűtési hőmérsékletet; legyen tartós, hiszen több generáció számára építkezünk; nyújtson a lakói számára biztonságos és egészséges otthont. Ezeknek a kritériumoknak a magyarországi viszonyok között a tégla felel meg a legjobban, amely télen fűt, nyáron hűt, könnyen alakítható, egészséges lakóklímát biztosít. A falazat kiválasztása több generációra szóló, felelősségteljes döntés. Nálunk télen hideg, nyáron pedig nagyon meleg van. Léteznek ugyan olyan építési technológiák, amelyek jobb hőszigetelő képességű falazatot eredményeznek, de olyan anyag amely a hőtároló képessége által a fűtés melegét megőrizné, nincs. A tégla kiváló hőtároló képességét a porózus anyagszerkezetének és vastagságának köszönheti.

 
Léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagok, de ez a tulajdonság nem párosul a rendkívül fontos hőtárolási képességgel. Hőfizikai szempontból a hőszigetelés és a hőtárolás kérdései együtt fontosak. Az égetett vázkerámia falazó elemek ellentétben a homogén kialakítású falazó anyagokkal, optimálisan egyesítik a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos igényeket. A korszerű égetett agyag falazó elemek speciálisan kialakított üregszerkezetük révén felveszik a versenyt a kimondottan hőszigetelési célból kifejlesztett újszerű falazó anyagokkal. Nemcsak a hőszigetelést kell vizsgálni, hanem ha a hőtárolás kérdését nézzük, akkor még meggyőzőbb az égetett agyag falazó elemek előnye, mivel a hőtárolás képessége egyértelműen a falszerkezet tömegével függ össze. A falazat hőtárolási képessége a gazdaságosság és lakóérzet szempontjából a legfontosabb tulajdonság.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.