Hőség – Csúcs közelében az áramfogyasztás

A rendkívüli meleg időjárás hatására változatlanul jelentős az áramfogyasztás Magyarországon: szerdán 14 órakor 5.983 megawatt volt a villamos energia rendszer terhelése – olvasható ki a rendszerirányító Mavir internetes portálján lévő adatokból.

A Mavir arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerdán kora délutánig a legmagasabb terhelés 6.159 megawatt volt, ez bár megközelíti, de még elmarad a 2007 nyarán mért 6.320 megawattos történelmi csúcstól.
A belföldi termelés szerdán 14 órakor 4.021 megawattot tett ki, a többi import volt. Hétfőn a Mavir azt közölte, hogy mintegy 2.000 megawatt tartalék áll rendelkezésre a jelentős  importot is figyelembe véve.

Az eddigi nyári rekord, a 2007-ben mért 6.320 megawatt idején helyenként 40 fokot meghaladó volt a  hőség az országban, a szerdai előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között várható.
A Mavir közlése szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent a villamos energia rendszerben.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.