Hordozható miniatűr szélerőművet talált fel egy tajvani diák

Hordozható szélerőművet mutatott be a Nemzeti Cseng Kung Egyetem Tajvanban.

Ellentétben a hatalmas méretű szélturbinákkal, a miniatűr, teljesen összeszerelve alig egy méter magas turbinát akár egy piknikre is magunkkal vihetjük. Úgy néz ki, mint egy elektromos ventillátor, működése közben aerodinamikát alkalmaz – fogalmazott Csen Jü-jen, a turbina feltalálója. A turbina legyezői esernyőszövetből készültek, ami csökkenti a forgás közbeni centrifugális erőt, ezáltal gondoskodik a biztonságról. Csen szerint a használóknak csupán 1-2 percre lesz szükségük a műszer felállításához.

A mini szélerőmű 10 watt energia előállítására képes, emellett a teljesítmény növelése érdekében összekapcsolható napenergia-generátorral is. A generátorhoz több turbina is kapcsolható, hogy teljesítménye 10 watt fölé emelkedjen. Csen szélturbinája aranyérmet nyert a decemberi tajvani ECO Design versenyen, amely a környezettudatos dizájnkoncepciók bemutatásával és támogatásával foglalkozik.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.