Hónapokig eltarthat még az ausztráliai árvizeket okozó La Nina

Bár csökkenő intenzitással, de még legalább két-négy hónapig eltarthat a pusztító ausztráliai árvizeket okozó rendkívül intenzív La Nina-jelenség – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO a valaha mért egyik legerősebb La Ninához köti az ausztrál árvizek mellett a szokásosnál nedvesebb dél-afrikai időjárást, valamint a Kelet-Afrikát és Dél-Amerika nyugati tengerparti sávját sújtó aszályt – közölte Rupa Kumar Kolli, a genfi székhelyű szervezet világéghajlati szolgálatának vezetője.
A szakember hozzátette: bár a La Nina intenzitása várhatóan csökkeni fog a következő időszakban, hatásai valószínűleg továbbra is érvényesülnek majd.
A jelenlegi La Nina légköri hatásait tekintve az elmúlt száz év körülbelül harmadik legerősebbje, míg a Csendes-óceánt hűtő hatása közepes-erősnek számít – magyarázta  Rupa Kumar Kolli.
A Csendes-óceáni térségben a La Nina- és az  El Nino-jelenség váltakozása jellemző. Utóbbi rendszerint éppen ellentétes hatással van Délkelet-Ázsiára és Ausztráliára: aszályokat okoz.

Mint David Jones, a melbourne-i Ausztrál Meteorológiai Hivatal klímamonitoring és -előrejelző részlegének vezetője korábban hangsúlyozta: a klímaváltozással várhatóan mindkét jelenség hatásai erősödni fognak. Más kutatók szerint nincs olyan erős érv, amellyel igazolható volna, hogy a jelenlegi La Nina intenzívebb, mint az emberi tevékenység nélkül lenne, így valószínűleg természetes jelenségről van szó.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.