Hollandia: napelemeket 2 millió háztartásba!

Hollandia alapjaiban alakítja át energiapolitikáját. Ha az országról és a megújulókról esik szó, a hagyományok azt sugallják, hogy a szél lesz a főirány. Már pedig úgy tűnik, hogy Németalföld északi része a napenergiát részesíti előnyben.

A hágai kormány ezekben a hetekben dolgozza ki a következő évtizedek fejlesztési programját és ebben a politikusoknak Hollandia Gazdasági és Szociális Tanácsa (SER) segédkezik. A konzultációs testület azt indítványozza, hogy elsődleges célkitűzésként telepítsenek napelemeket 2 millió háztartásba 2023-ig. Egy négy fős átlagos családdal számolva, ez a jelenleg 16 milliós Hollandia felét érintené. A távlati cél, hogy 2050-re az ország teljes egészében megújuló forrásokból fedezze energiaszükségleteit, írja az energiacentrum.com.

A kabinet egyelőre rövid távon 14%-os megújuló részesedéssel számol, míg a SER legalább 16%-ot szeretne elérni. Ehhez legalább 7 GW-ra kellene emelni a meglévő szárazföldi szélerőmű-kapacitást, megduplázni a bioenergiát és a távfűtő hálózatot is átállítani tiszta energiákra.

A programot nem csupán a környezetvédők, hanem a holland szakszervezetek is támogatják. A megújuló energiaszektor fejlődésétől ugyanis több mint 15 ezer új munkahely létesítését várják.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.