Hol fújnak a legerősebb szelek a Földön?

A világ széljárásáról közölt nagy felbontású képeket a NASA.

A Goddard Intézetben egy szuperszámítógépen futtatják a GEOS földmegfigyelő modell ötös változatát (GEOS-5), amelyet a klímaváltozás és az időjárási jelenségek vizsgálatára használnak, írja az origo.hu. A képen a vibrálóan színes csíkok az úgynevezett futószelet, a jet streamet ábrázolják, amelyek nyugatról keletre fújva fonja körbe a bolygót:

A nagy magasságban, körülbelül tízezer méteres szinten fújó szelek annál vörösebbek a képen, minél gyorsabbak (a skála 0-tól 175 méter/másodpercig terjed). A futószelet úgy érdemes elképzelni, mint egy gyors sodrású folyót a levegőben. Szélessége mindössze néhány száz méter, de ebben a szűk keresztmetszetben 110-140 kilométer/órás, de akár 300-500 kilométer/órás sebességgel áramlik a levegő. A felszín közelében fújó szeleket fehér szín jelzi, így lehet megfigyelni az Atlanti- és a Csendes-óceánon kialakuló ciklonokat.

A grafika nem a Földön uralkodó szeleket mutatja egy adott időpontban, hanem számítógépes szimuláció eredménye. A globális modell a légkörben végbemenő fizikai folyamatokat ábrázolja valós mérési adatok segítségével, ilyen például a tenger felszínének hőmérséklete, vagy az, hogy mennyi szálló por kerül a légkörbe az emberi tevékenység, az erdőtüzek vagy a vulkánkitörések miatt. A szélmodell képességet ez a videó mutatja meg, az látható rajta, hogyan erősödik fel a futószél Észak-Amerika felett:

Ahogy a NASA Discover szuperszámítógépén futó modell kifinomultabbá válik, a kutatók arra számítanak, hogy eredményeit fel lehet majd használni az időjárási események és ismétlődő jelenségek előrejelzésére.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.