Hol a legsúlyosabb a klímaváltozás hatása?

Amikor a globális felmelegedésről, és annak a lakosságra tett hatásáról hallunk, leginkább alacsonyan fekvő szigeteket, például Haitit említik, ezeken a területeken ugyanis a legsúlyosabbak az egyre erősödő trópusi viharok által okozott károk.

Egy új tanulmány szerint, melyet a klímaváltozás elleni küzdelemmel foglalkozó csoport a DARA készített, a globális felmelegedés, és a fosszilis üzemanyagok felhasználásából adódó szennyezés 2010-ben 5 millió ember életét követelte. A jelentés szerint ez a szám 2030-ra évi 6 millióra fog növekedni, a költségek pedig meghaladják a 4,35 trillió dollárt (957 trillió forint). A 2010-ben becsült 5 millió főből 3,5 millió 10 országban halt meg, nagyrészt Afrika és Ázsia szegényebb területein. Afganisztánban például 90,000 ember halt meg a klímaváltozás közvetett következményeként. A változó időjárás miatt egyre több az országban a romlott étel és a fertőzött ivóvíz, ezek megfelelő kezelés nélkül halálos betegségeket okozhatnak. Oroszországban is majdnem 100,000 ember vesztette életét a légszennyezés következtében, rengetegen szenvednek például légzőszervi megbetegedésekben.

Afganisztánhoz hasonlóan Etiópiában is a romlott étel okozza a legtöbb klímaváltozáshoz köthető halálesetet. Világszinten 2010-ben a globális felmelegedés mezőgazdasági költségei 450 millió dollárra (99 milliárd forint), rúgtak 20 éven belül ez évi 3 milliárdra (660 milliárd forint) is növekedhet. Pakisztánban tovább növelheti az éhínséget a klímaváltozás, 2010-ben 10,000 ember halt éhen az országban, a DARA becslése szerint ez a szám 25,000-re fog nőni. Nigériában évi 200,000 ember hal meg tuberkulózis, tüdőrák, és füstmérgezés következtében. Kínában pedig csak a légszennyezés 1,4 millió ember életét rövidíti meg. Itt már a kormány is tisztában van a veszélyekkel, egy idén januárban kiadott állami jelentés szerint a globális felmelegedés az ország gabonatermelését akár 20 százalékkal is csökkentheti, és komoly aszályokat is eredményezhet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.