Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hogyan újítsuk meg a hazai ingatlanállományt? Most beleszólhat!

Hogyan újítsuk meg a hazai ingatlanállományt? Most beleszólhat!

Órákkal azután, hogy Orbán Viktor kormányfő, illetve José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke aláírta a 2014-2020-as fejlesztési ciklus meghatározó dokumentumát, kiírta társadalmi egyeztetésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő másfél évtized egyik meghatározó jelentőségű nemzetgazdasági stratégiai anyagát, a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát és az ehhez tartozó környezeti vizsgálati jelentést.

Az anyagokat a tárca az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. koordinálásában létrehozott szakértői kör bevonásával készítette el, és mától egy hónapon át van lehetőség hozzászólni az anyaghoz a társadalmi egyeztetés keretében.

Miről van szó?

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazottak elérése érdekében rögzíti azokat a célokat és fő irányokat, amelyek a 2020-ig terjedő időszakban, kitekintéssel 2030-ig a hazai épületállomány energiafelhasználásának jelentős mértékű csökkentését teszik lehetővé, megadva a későbbiekben kidolgozandó épületenergetikai cselekvési tervek, konkrét programok, intézkedések elvi keretét – emlékeztet közleményében a fejlesztési minisztérium.

A teljes stratégia ezen, a környezeti vizsgálati jelentés ezen a linken érhető el.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia az uniós és nemzeti energetikai és környezetvédelmi célkitűzések elérése érdekében olyan átfogó stratégiai és közpolitikai célokat szolgál, mint amilyenek az épületállomány energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése, az energiaszegénység mérséklése, az ellátásbiztonság előmozdítása, a lakossági és az állami szektor költségeinek csökkentése, valamint a munkahelyteremtés.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kidolgozási, egyeztetési és elfogadási folyamatának része a stratégiai környezeti vizsgálat, melynek végső célja olyan környezeti jelentés és stratégia összeállítása, amely végrehajtható javaslatokat tesz a fenti célok eléréséhez szükséges intézkedések végrehajtására.

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia összhangban áll a vonatkozó szakpolitikai dokumentumokkal, így szervesen kapcsolódik a Nemzeti Reformprogramhoz, a II. Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervhez és Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervéhez, továbbá szakpolitikai kereteket biztosít az Európai Uniós források felhasználáshoz kapcsolódó operatív programok tervezéséhez.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyarország több mint 400 MW napelem kapacitást helyezett üzembe 2018-ban

2018 rekordévet jelent az ország napenergia fejlesztéseit illetően.