Hogyan lehet elrontani egy jó támogatási rendszert?

Többször esett szó már a betáplálási támogatásokról (feed-in-tariff, FiT), aminek hátterét, és külföldi tapasztalatait szeretném itt egy kicsit boncolgatni.

Korábban kifejtettük, hogy miért rossz a pályázati támogatás – azaz a beruházások támogatása a FiT rendszerekkel szemben. A betáplálási támogatás bevezetéséről  „magát megnevezni nem akaró informátorunk szerint” már folynak a megfelelő intézményeknél elemzések.

Pontosabban nem is a bevezetéséről, hanem ésszerűsítéséről, mert ugye a Kötelező Átvételi Tarifa (a hírekből is sokat hallott KÁT) rendszer keretében már van FiT rendszer, csak éppen a napelemes tarifa meglehetősen alacsony (29-30 Ft / kWh). Mi még nem hallottunk olyan napelemes rendszerről Magyarországon, ami ezen rendszer keretében értékesítené a villamos energiát (ha valakinek van ilyenről tudomása, megköszönjük, ha megosztja velünk és többi olvasónkkal).

Azonban a FiT rendszer önmagában még nem csodaszer. Kezdjük a jó példával, ami természetesen Németország, a technológia legnagyobb piaca, tavalyi adatok alapján 3,8 GW kapacitás került átadásra mely a világon átadott kapacitás kb. 50%-át teszi ki:

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.