Hogyan készüljünk fel az őszi és téli autózásra?

Hóeséstől ugyan egyelőre nem kell tartani, mégsem árt elkezdeni a felkészülést a téli időszakra.

Megfelelő alvázvédelemmel sokat tehetünk azért, hogy a sós latyak miatt ne váljon a rozsda martalékává autónk, még van idő a téli gumi beszerzésére is. Az időjárási és látási viszonyok romlása miatt fontos az izzók és ablatörlők ellenőrzése és szükség esetén cseréje. Az autók őszi és téli felkészítésében sok a közös elem, mindkét évszakban romló időjárási és útviszonyokra kell felkészülni. A hóátfúvások és méteres akadályok kialakulásának időszaka messze van még ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy mindent az utolsó pillanatra kell hagyni. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy az autósok megszokásból és nem a körülményeknek megfelelően vezetnek, fontos tehát a helyes felkészülés.

Gyilkos lehet a párásodás
Az ősznek-télnek nekifutva elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Szükséges az esetleg csíkokat húzó ablaktörlőlapátok cseréje, a tartály évszaknak megfelelő ablakmosó-folyadékkal való feltöltése. Benzinkútnál már most bemérethetjük a hűtőfolyadék fagyáspontját és gondoskodhatunk pótlásról, de érdemes bekészíteni a jégkaparót és a jégoldó sprayt is. Esős időben gyakori a szélvédő és az ablakok bepárásodása, ami erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk. A párásodást ablaknyitással, fűtéssel, a klíma használatával, illetve száraz törlőruhák használatával szüntethetjük meg.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.