Hogyan készüljön fel Magyarország a klímaváltozásra?

Hogyan hat Magyarország társadalmi és gazdasági viszonyaira, területi egyenlőtlenségeire a klímaváltozás? Az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetének eredményei a szakpolitikai döntéshozatalt, a klímaváltozás hatásaira való felkészülést segítik a következő évtizedekben.

A kutatási eredmények a szakpolitikai döntéshozókat, a kormányzati, önkormányzati szakembereket segítik a klímaváltozás hatásaira való felkészülésben, ami akkor lehetséges, ha megfelelő adatok állnak rendelkezésre arról, milyen lesz az ország egyes térségeinek éghajlata és természeti környezete, és mindez hogyan hat majd a társadalomra és a gazdasági rendszerekre.

Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszerbe – amely 2016 áprilisától lesz elérhető a nagyközönség számára – új adatbázisokat hoztak létre Magyarország társadalmi-gazdasági állapotának jövőbeli területi különbségeiről.

A kutatás demográfiai, földhasználati és gazdasági előrejelzésekkel, valamint a hazai lakosság klímatudatosságának felmérésével segíti a szakpolitikai döntéshozatalt, a klímaváltozás hatásaira való felkészülést a következő évtizedekben. A kutatás a hazai és nemzetközi szakirodalmi előzmények feltárása mellett módszertani fejlesztést tartalmazott a társadalmi-gazdasági folyamatok és a klímaváltozás kapcsolatának előrejelzésére, és megalapozhatja a témában a további tudományos párbeszédet.

Ahhoz, hogy a klímaváltozással érintett lakosság számát és összetételét megismerjék, a kutatók a hazai és nemzetközi népesség-előreszámítások korábbi eredményeire, valamint a jelenlegi népesedési folyamatokra alapozva, járási szinten becsülték előre a magyar lakosság számát és összetételét. Az ország jelentős részén 2051-ig a lakosság 30 százalékot is meghaladó csökkenése valószínűsíthető, viszont az elöregedéssel növekszik a klímaváltozás hatásai (pl. hőhullámok) által veszélyeztetettek száma. A demográfiai előrejelzés így többek között segítheti a szociális és egészségügyi ellátórendszer jövőbeli kapacitásainak tervezését.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.