Hogyan készítsünk meleg vizet?

Napjaink modern épületgépészeti rendszereinek egyik alapvető feladata az épület melegvíz-ellátásának biztosítása. Ennek az igénynek a teljesítése műszakilag számtalan módon oldható meg.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

 

Ugyanazon eredmény elérhető különböző berendezésekkel is. A növekvő energiaárak azonban a felhasználót is arra kényszerítik, hogy mérlegeljen: működő vagy optimálisan működő rendszert szeretne az ingatlanjába beépíteni.
Háztartás meleg víz (HMV) rendszer választásánál beszélhetünk pénzügyi, műszaki és környezetvédelmi szempontból optimális döntésről. A felhasználó többnyire az árat és költségeket nézi, míg nemzetgazdaságilag a jelenlegi trendek szerint inkább az energiaforrás kiválasztása és a környezetvédelem fontos. Tehát a jó döntés nem csak a felhasználó (a tulajdonos), hanem nagyobb léptékben a nemzet, és még nagyobb léptékben földünk, környezetünk érdeke is. Az alábbiakban bemutatjuk a legelterjedtebb melegvíz-termelő berendezéseket, illetve ezek előnyeit és hátrányait.

 

Meleg víz előállítása elektromos bojlerrel
A meleg víz előállításának egyik legelterjedtebb módja az elektromos bojlerrel történő vízmelegítés. Előnye, hogy tiszta technológia. Telepíthető olyan helyekre is, ahol nincs gázközmű. Nincs kémény, nincs égéstermék. Karbantartást szinte nem igényel. A berendezést egyszerű meglévő rendszerbe beépíteni, gázterv készítése nem szükséges. Szabályozása szintén egyszerű, beépítése olcsó. Mobilis, igény esetén (költözésnél) akár vihetjük is magunkkal. Hátránya, hogy ez az egyik legdrágább melegvíz-előállítási módszer. Bár kedvezményes éjszakai áramtarifával is lehet működtetni, üzemeltetése így a legdrágább. Környezetvédelmi szempontból sem előnyös: egységnyi felhasznált energiára vetítve közel kétszer annyi a nemzetgazdasági szintű széndioxid kibocsátás, mint a gázüzemű berendezések használatakor.

 
Meleg víz előállítása gázkazánnal
A másik legelterjedtebb módszer Magyarországon a gázüzemű hőtermelő berendezésekkel történő melegvíz-előállítás. Ez azzal is magyarázható, hogy a magyar háztartások nagy része gázközművel rendelkezik. Előnye, hogy olcsó üzemeltetési költségű technológia. A gáz a fajlagos energiaárat tekintve közel háromszor olcsóbb, mint a villamos energia. A központi hőforrás nemcsak a melegvíz ellátást, de a fűtési, szellőzési és egyéb hőenergia szükségletet is biztosíthatja. Kondenzációs gázkazánnal hatékonyabb hőtermelőket is rendszerbe illeszthetünk.
Hátránya, hogy nagyobb a beruházási költség, mint az előző esetben. Hiszen gázterv készítése, engedélyeztetése (jogosan) elengedhetetlen, kötelező. Valamint kéményt is kell létesíteni, mely ugyancsak terv- és engedélyköteles. A kazánházak kialakítására vonatkozó szabványok betartása pedig olykor jóval költségesebb, mint maga a kazán.
Mindemellett csőhálózatot is ki kell alakítani, mely ugyancsak növeli a beruházási költségeket, és ezzel párhuzamosan sajnos csökkenti a hatékonyságot is.

 
Meleg víz előállítása napkollektorral
Az energiahatékonyság terjedésével egyre nagyobb szerephez jutnak a megújuló technológiák, és azon belül is a sík-, és vákuumcsöves napkollektorok a melegvíz-előállításban. Előnye, hogy megújuló technológia. Jól (mondhatjuk pénzügyileg optimálisan) megtervezett rendszer esetében a melegvíz-előállítás éves energiaköltségének közel 70 %-a megtakarítható. Környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, mint a gázüzemű berendezésekkel történő melegvíz-előállítás.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.