Hogyan kaphat támogatást öko-innovációra? Íme!

Az öko-innováció célja, hogy megváltoztassa a fogyasztási és termelési szokásokat, illetve, hogy a folyamatosan fejlődő technológiák, termékek és szolgáltatások révén csökkentse az emberiség környezetterhelését.

Az üzleti érdek és az innováció összefonódik egy magasztosabb cél eléréséért, hogy fenntartható megoldásokat találjon, melyek segítségével eredményesebben hasznosíthatjuk értékes erőforrásainkat és csökkenthetjük a gazdaságunk környezetre gyakorolt káros mellékhatásait, írja a palyazatihirek.eu. Az öko-innovációból nem csupán a természet profitál. A környezetbarát termékek és szolgáltatások világpiaca évről évre nő. Tehát befektetni ebbe a viszonylag új ágazatba, üzleti szempontból is aktuális és nagyszerű lehetőség Európa számára.

Pályázat célja
Európa versenyképességének és környezetterhelésének javítása olyan innovatív megoldások által, melyek egyre bővülő piacot teremtenek a „zöld” technológiák, eljárások, termékek és szolgáltatások számára.

Cél
– támogatni az úttörő pályázatokat, és a piacokat, hogy alkalmazzák az innovatív technológiákat és gyakorlatokat;
– segíteni áthidalni a szakadékot a kutatás-fejlesztés és az üzleti világ szereplői között; valamint
– segíteni leküzdeni a még fennálló piaci akadályokat, melyek jelenleg meggátolják az ökoinnovatív termékek és szolgáltatások sikerét, különös tekintettel azokra, amelyekkel az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) találják szembe magukat.

Prioritások
Azok az ágazatok élveznek prioritást, amelyek eljárásaik, termékeik és szolgáltatásaik jelentős potenciális fejlődést hordoznak magukban a környezetre gyakorolt hatásukat illetően. A finanszírozható ágazatok köre évről évre változik, a korábbi kifizetésektől és a korábbi projektek eredményétől függően.
– Anyagok újrahasznosítása: szortírozó eljárások kifejlesztése a hulladékgazdálkodásban; az újrahasznosítási iparág versenyképességének növelése; olyan új technológiai megoldások és innovatív termékek kifejlesztése, amelyek újrahasznosított anyagokat használnak fel.
– Épületek és építőipar: innovatív termékek kifejlesztése az építőipar számára; fenntartható építési anyagok gyártása illetve technikák alkalmazása; újrahasznosított anyagok és megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználása építkezéseken; új vízkezelési technológiák alkalmazása a takarékoskodás jegyében.
– Az élelmiszeripar: tisztább előállítási és csomagolási eljárások; hatékonyabb vízgazdálkodási eljárások kifejlesztése; a hulladék újrafelhasználást, újrahasznosítást és csökkentését célzó innovációk; erőforrások hatékony felhasználásának fokozása. Azok az ágazatok kapnak prioritást, amelyek nagyobb környezeti hatással bírnak, pl.: tej- és húsipar.
– Zöldgazdaság: vállalatok ösztönzése a környezettudatosságra a beszerzések és az erőforrások hatékony felhasználása terén; a cégek támogatása eljárásaik és termelésük zöldebbé tételéhez; valamint segítség az ellátási lánc öko-innovációs technikáinak integrálásához.

Pályázók köre
Habár prioritást élveznek a kkv-k, a pályázati felhívásokra nyíltan pályázhat minden jogi személyiséggel bíró szervezet, amely az alább felsorolt országok egyikébe van bejegyezve:
– a 27 EU tagállam és Izland, Liechtenstein és Norvégia;
– Albánia, Horvátország, Macedónia, Izrael, Montenegró, Szerbia és Törökország;
– egyéb nem EU országok, feltéve, hogy rendelkeznek a megfelelő hatályos egyezménnyel.

Hogyan kaphat támogatást?
Ahhoz, hogy egy pályázat finanszírozást nyerhessen a CIP Eco-Innovation kezdeményezés keretében, először is innovatívnak és közérthetőnek kell lennie, valamint jelentősen hozzá kell, járuljon Európa környezetvédelmi politikáinak megvalósulásához. Ugyanakkor olyan projekteket részesítenek előnyben, amelyek valamelyest lemásolhatók, piacképesek és szélesebb körben is alkalmazhatók. Kizárólag olyan pályázatok támogatására van lehetőség, amelyek magas színvonalat képviselnek mind technológiai, mind gazdasági, mind környezetvédelmi
szempontból.

Pénzügyi feltételek
Az Európai Bizottság nagyjából 30 millió eurót különített el minden egyes felhívásra, amely összeg 2013 közeledtével még növekedni is fog. A pályázatok benyújtását elsősorban kis- és középvállalkozásoktól várják. A nyertes projektek elszámolható költségeinek 50%-át fedezi a Bizottság. A minimum és maximum összegek nincsenek meghatározva.
A pályázat benyújtási határideje 2012. szeptember 6. FONTOS! A benyújtott pályázatok értékelésekor Magyarország előnyt élvez, mivel minimális számban érkezett be mindezidáig támogatási kérelem a pályázatot koordináló szervhez.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.