Hogyan helyezzük el a napelemet?

A szakértők szerint sokkal eredményesebben hasznosítható a napenergia, hogyha a vízszintes elhelyezés helyett függőlegesen, egymás mellé és alá sorakoztatjuk a napelemeket.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology, MIT) kutatói szerint hatásosabbá válhatnak a napelemek, hogyha háromdimenziós kompozíciókba rendezzük őket, például tornyokba vagy kocka alakzatokba, írja a treehugger.com. Az így elrendezett 3D-s napelem-tornyok minimum dupla annyi energia összegyűjtésére képesek, de a tudósok szerint akár hússzorosára is nőhet hatékonyságuk az ugyanolyan felületnagyságú, de vízszintesen lefektetett napelemekéhez képest. Azzal magyarázzák az ötlet hatékonyságát, hogy a ferdén vagy vízszintesen elhelyezett napelemek akkor is érintkeznek a napsugarakkal, amikor a Nap éppen csak a horizont fölé emelkedik reggelente, és ugyanígy működik ez napnyugtakor, valamint télen és részben felhők borította égbolt esetén.

A kutatások során különböző számítógépes algoritmusokat próbáltak ki különféle távolságok és időjárási viszonyok között, hogy megtalálják azt a fajta napelem elrendezést, amely a legtöbb energia gyűjtésére képes. Ezután háromféle modellt építettek meg: két kocka formát és egy toronyszerű elrendezést. Ezeket aztán a laboratórium tetején tesztelték le néhány hétig, hogy adatokat gyűjthessenek. A hatékonyabb energiagyűjtés mellett egy másik előnnyel is rendelkeznek ezek az elrendezési módszerek, mégpedig azzal, hogy egységesebb és kiszámíthatóbb mennyiségű energiára képesek szert tenni. Ez annyiban válhat előnyünkre, hogy segítene a napenergiát beépíteni a fogyasztókat ellátó energiahálózatba, ami napjainkban nagy gondot jelent például Németországban is. Igaz, az új dizájnnak ára is van, azonban a megnövekedett hatékonyság folytán ez viszonylag hamar megtérül.

Jelenleg a kutatók a torony formával kísérleteznek, hiszen ezt darabjaiban könnyebben szállítható, majd egyszerűen helyben összeszerelhető lenne. A következő lépés pedig, hogy megvizsgálják, mennyivel több energiát hoz sok összekötött torony (hiszen itt számításba kell venni, hogy az egyik árnyékot vet a másik, mellette állóra). Hogyha sikerül találniuk egy ideális elrendezést, azt a kutatók szerint nem csak a háztartásokban, de az iparban is fel lehetne használni.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.