Hogyan éljünk környezetbarát házban? 2.rész

Fogalma sincs arról, hogy mennyi energiát szív el a régi, rosszul működő hűtő-és egyéb készülékek.

4. Fektessen be hatékony készülékekbe
A legjobb megoldás kicserélni ezeket az eszközöket az Energy Star által minősített termékekre. Az Energy Star készülékek sokkal kevesebb energiát igényelnek – amelyből viszont következik, hogy sokkal kevesebb pénzt kell majd fizetnünk működtetésükért. Egy, az Energy Star által minősített hűtőszekrény például legalább 20 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy normál hűtő.

Honnan lehet tudni, hogy mi a megfelelő? Az Energy Star iránymutatásokból. Ha a mosogatógép 1994 előtti, akkor nagy valószínűséggel rengeteg energiát fogyaszt.  Ha a mosógépe ’98 előtt készült, biztosan súlyos nyomot hagy az energia felhasználáson. Ha a hűtőszekrény még a gyerekeinél is idősebb, akkor 20.000 forinttal biztos többet fizet évente csak azért, hogy hidegen tartsa a tejet.
Kezdésként: Látogasson el az alábbi honlapra: www.energystar.gov. Itt nagyobb készülékekhez talál hasznos vásárlási útmutatót.

5. Szigetelje az ajtókat és az ablakokat

A régi épületeknek nagyobb valószínűséggel gyenge a szigetelésük, mint az újaknak. Ilyenkor gyakori a huzat és a levegőszivárgás, amelynek hatására télen jobban kell fűteni a helyiségeket. Járja körbe az ablakokat, és vizsgálja meg, hol haladhat át a levegő. A barkácsboltokban kapható szigetelőanyagokkal olcsón túljuthatunk a problémán.
Amennyiben úgy gondolja, ennél nagyobb a gond, forduljon szakemberhez.

A víztakarékosságról…

6. Csökkentse az otthoni vízfelhasználást

Ma már elérhetőek azok az eszközök, melyek használatával lényegesen kevesebb vizet használhatunk el.

Vízszűrőket minimális költségen szerezhetünk be. Segítségükkel meglepően sok víz takarítható meg, ráadásul csaptelepekre és a zuhanyzóba is telepíthetőek. Minden az áteresztésen múlik.
Kezdeti lépések: További információért látogasson el az alábbi weboldalra: www.vizmegtakaritas.hu

7. Gondolja újra a kertjét

Idén tavasszal, takarítson meg vizet. Ne ültessen trópusi növényeket vagy virágokat, melyek folyamatos odafigyelést és öntözést igényelnek. Az őshonos növények ellenállnak a magas hőmérsékletnek, kevesebb vizet igényelnek.
Kezdésként: Vegye számba a lehetőségeit. Gondolkodjon el az őshonos növények ültetéséről. Ha nem kellőképp tapasztalt, kérje ki egy kertész, kertrendező véleményét.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.