Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hogyan csökkentsük környezeti hatásunkat?

Hogyan csökkentsük környezeti hatásunkat?

A Carbon Focus összeállított egy négy tételből álló listát, mely alapján változtatva szokásainkon, akár évi egy tonnával is csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Többen többféle tippel szolgálnak arra, hogyan csökkentsük energiafogyasztásunkat, mérsékeljük ökológiai lábnyomunkat illetve kibocsátásunkat. A Carbon Focus megvizsgálta ezeket a tippeket, majd összevetette saját elképzeléseivel. A vizsgálat eredménye a következő, négy különböző területet felölelő jelentés lett, elképzelésük szerint, ha mind a négy területen alapvető változtatásokat viszünk véghez, elérhetjük a felvázolt kibocsátás csökkenést.

Az utazásról: maximum egy interkontinentális, vagy maximum három kontinentális, rövidebb repülőúttal már jelentős eredményeket érhetünk el, hiszen a szén-dioxid-kibocsátásban az utazás és szállítás e formája egyre növekvő szerepet játszik. Autóvásárláskor válasszunk egy tankolással nagyobb távolságot teljesítő gépkocsit, ez nekünk is és a környezetnek is előnyös. Végül, vezessünk 3000 mérfölddel kevesebbet évente.

Az ételekről: legalább 75%-a az ételeknek legyen szezonális és lehetőleg a környékről származó termék, illetve ugyanennyi százalékkal csökkentsük a hús és a tejtermékek fogyasztását. (Utóbbit az egyik oldalról meg lehet érteni, miért is került a listára, azonban nem biztos, hogy egészséges. Nem mindenki szeretné a szükséges fehérjéket szójából biztosítani, mivel a csoport gondolatmenetét követve a tojás is kiesik a sorból.)

A háztartásról: itt elsősorban az energiafogyasztás csökkentése a cél. Termosztátok, a fogyasztást monitorozó eszközök, napelemek felszerelésével érhető el a drasztikus változás. A régi gépek lecserélésekor A vagy B osztályú, új gépek választása is jelentősen redukálja kiadásainkat és kibocsátásunkat egyaránt. Ehhez a csoporthoz tartozik az egyik kedvenc tippem, miszerint osszuk meg lakásunkat valakivel, baráttal, rokonnal vagy bérlővel. A kibocsátás csökkentését szem előtt tartva, nem tudom elképzelni, miért került a listába.

A termékekről: csoportosítsunk át egy bizonyos összeget a magas környezeti hatással bíró termékektől, mint a rövid életű cikkek, az elektronikai termékek, az alacsonyabb környezeti hatással rendelkező termékek, szolgáltatások részére, mint a tartós, vagy használt cikkek, az oktatás. A legfontosabb, hogy csökkentsük a minket körülvevő tárgyak, berendezések mennyiségét.

Ajánlott tartalom

Emléktáblát kap a gleccser, amely a felmelegedés miatt elsőként tűnt el Izlandon

Az Okjökull az ország négyszáz gleccserének egyike volt, száz éve még 15 négyzetkilométernyi területet foglalt el Izland nyugati részének hegyvidéki területein, vastagsága 50 méteres volt.