Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Hogyan csökkentsük környezeti hatásunkat?

Hogyan csökkentsük környezeti hatásunkat?

A Carbon Focus összeállított egy négy tételből álló listát, mely alapján változtatva szokásainkon, akár évi egy tonnával is csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Többen többféle tippel szolgálnak arra, hogyan csökkentsük energiafogyasztásunkat, mérsékeljük ökológiai lábnyomunkat illetve kibocsátásunkat. A Carbon Focus megvizsgálta ezeket a tippeket, majd összevetette saját elképzeléseivel. A vizsgálat eredménye a következő, négy különböző területet felölelő jelentés lett, elképzelésük szerint, ha mind a négy területen alapvető változtatásokat viszünk véghez, elérhetjük a felvázolt kibocsátás csökkenést.

Az utazásról: maximum egy interkontinentális, vagy maximum három kontinentális, rövidebb repülőúttal már jelentős eredményeket érhetünk el, hiszen a szén-dioxid-kibocsátásban az utazás és szállítás e formája egyre növekvő szerepet játszik. Autóvásárláskor válasszunk egy tankolással nagyobb távolságot teljesítő gépkocsit, ez nekünk is és a környezetnek is előnyös. Végül, vezessünk 3000 mérfölddel kevesebbet évente.

Az ételekről: legalább 75%-a az ételeknek legyen szezonális és lehetőleg a környékről származó termék, illetve ugyanennyi százalékkal csökkentsük a hús és a tejtermékek fogyasztását. (Utóbbit az egyik oldalról meg lehet érteni, miért is került a listára, azonban nem biztos, hogy egészséges. Nem mindenki szeretné a szükséges fehérjéket szójából biztosítani, mivel a csoport gondolatmenetét követve a tojás is kiesik a sorból.)

A háztartásról: itt elsősorban az energiafogyasztás csökkentése a cél. Termosztátok, a fogyasztást monitorozó eszközök, napelemek felszerelésével érhető el a drasztikus változás. A régi gépek lecserélésekor A vagy B osztályú, új gépek választása is jelentősen redukálja kiadásainkat és kibocsátásunkat egyaránt. Ehhez a csoporthoz tartozik az egyik kedvenc tippem, miszerint osszuk meg lakásunkat valakivel, baráttal, rokonnal vagy bérlővel. A kibocsátás csökkentését szem előtt tartva, nem tudom elképzelni, miért került a listába.

A termékekről: csoportosítsunk át egy bizonyos összeget a magas környezeti hatással bíró termékektől, mint a rövid életű cikkek, az elektronikai termékek, az alacsonyabb környezeti hatással rendelkező termékek, szolgáltatások részére, mint a tartós, vagy használt cikkek, az oktatás. A legfontosabb, hogy csökkentsük a minket körülvevő tárgyak, berendezések mennyiségét.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.