Hogyan csökkentsük fűtésszámlánkat?

Egyszerű, 150 ezer forintba kerülő padlásszigeteléssel is jelentősen, évi 55 700 forinttal csökkenthetjük fűtésszámlánkat, s a beruházás alig 2,7 év alatt megtérül.

Akár a fűtési költségek harmadát–felét is megspórolhatjuk, ha megfelelően szigeteljünk lakásunkat, házunkat – nyilatkozta lapunknak Kanyuk László, írja az ujenergiak.hu. – Ezzel ellensúlyozhatjuk a válság okozta gazdasági visszaesés miatti esetleges anyagi gondokat. A szakember arra is fölhívta a figyelmet, hogy egy-egy épület szigetelésénél komplexen kell áttekinteni az összes olyan építési hibát, ahol hőhíd keletkezhet, illetve érdemes korszerűsíteni azon részeit a háznak, amivel fogyasztást, illetve hőveszteséget csökkenthetünk, azaz hőszigetelés, fűtési rendszer, nyílászárók. Kérdésünkre Kanyuk László elmondta, a legegyszerűbb, ha az ember energetikai tanúsítványt készíttet házáról. Ebben a szakemberek hőkamerás vizsgálatot követően részletesen elemzik, mely területeken szökik el a meleg, s javaslatot tesznek, miként korszerűsítsük az épületet.

Több, mint évi 200 ezret spórolhatunk
A számításanki szerint mintegy másfél millió forint befektetésével egy átlagos, száz négyzetméteres családi ház teljes körű, a mai követelményeknek megfelelő energetikai felújítása elvégezhető. Ebben benne van a külső falak és a padlásfödém szigetelése, illetve a nyílászárók cseréje. Így évente 209 ezer forinttal csökkenhet a fűtésszámla, s 7,2 év alatt térül meg a beruházás, azt követően pedig továbbra is megmarad a több mint kétszázezer forintos évi megtakarítás, évtizedeken keresztül. Aki nem tud ennyit szánni a korszerűsítésre, s megelégszik a legegyszerűbb megoldással, a padlásfödém szigetelésével, az megúszhatja 150 ezer forintos befektetéssel, ami évi 55,7 ezer forintos spórolást jelent, s így alig 2,7 év alatt megtérül a beruházás.

Olcsó húsnak híg a leve
A szigetelő anyagok minőség/ár arányára vonatkozó kérdésünkre Kanyuk László elmondta, az olcsó és a kiváló minőségű szálas szigetelő anyag között mintegy kétszeres az árkülönbség: – Mindenki az igénye és pénztárcája függvényében dönthet a felhasznált anyagokról. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a megtakarítás hosszabb távon akár nagyságrenddel is több lehet a tökéletes, és így drágább megoldás esetén, mint valamelyik olcsóbb szigetelés alkalmazásakor. A szakember arra is fölhívta a figyelmet, hogy sajnos nagyon sok esetben nem a megfelelő szigetelő anyagot, és nem a kívánatos vastagságban alkalmazzák, s sokszor akár jelentős ráfordítás esetén sem éri el az ember a kívánt szigetelő hatást.

2,6 millió családi ház pazarolja az energiát
A szakember azért tartja igen fontosnak az ilyenfajta felújítást, mert nemzetgazdasági szinten hatalmas mennyiségű energia takarítható meg, hiszen mintegy 2,6 millió családi háznak nem megfelelő a szigetelése. Ezen épületek jelentős része a múlt század ötvenes-hetvenes évei között épült, amikor nem volt szempont az energiatakarékosság, így szinte akadály nélkül távozik belőlük a napról-napra drágább energia.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.