Hímestojás-kiállítás nyílik a szegedi Móra-múzeumban

Tucatnyi művész több száz festett és patkolt, dróttal dísztett vagy faragott tojásában gyönyörködhetnek azok, akik csütörtöktől ellátogatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, ahol Hímes tojások Zengővárkonyból címmel nyílik kiállítás.

Az április 11-ig látható tárlat anyagának egy része a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjteményből érkezett, másik fele pedig Szeged környéki művészek munkáját dicséri – mondta Rostás Mónika muzeológus a kiállítás rendezése közben az MTI-nek.
A Zengő lábánál, Pécstől 17 kilométerre Nienhaus Rózsa hozta létre a Míves Tojás Gyűjteményt, amelynek többezres anyaga elsősorban a Kárpát-medence művészi tojásdíszítését mutatja be. Ebből a gyűjteményből válogattak ki több száz darabot, amelyeket a Dél-Alföldön élő nép- és iparművészek egészítettek ki legszebb munkáikkal – közölte a szakember.

A tárolókban sorakozó műtárgyak között vannak tyúk-, kacsa- és libatojások, és több hatalmas strucctojás is. A népművészek egy része hagyományos viasz-, illetve karcolásos technikával díszítette a tojásokat, de szép számmal akadnak patkolt tojások, és olyanok is, amelyeket vékony drótból vart csipke vagy aprócska magokból készített minta borít.

Igazi különlegesség a Kiss Péter faragta Móra-tojás, egy hatalmas, áttört mintázatú strucctojás, amelyen a szegedi múzeum egykori igazgatójának arcképe is látható. A remekmű elkészítését a tudós író egy régészeti felfedezése inspirálta: Móra Ferenc ugyanis egy szegedi környéki ásatás során avar kori festett tojáshéjdarabokat talált. A töredékesen fennmaradt minták alapján napjainkban alkotó művészek festették meg, hogyan nézhetett ki egykor az ősi hímes tojás. Alkotásaik a Móra-tojás körül sorakoznak a tárlaton.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.