Himalájai falvak lakóit interjúvolták meg a helyi éghajlat elmúlt évtizedben tapasztalt változásairól a patinás brit tudományos társulat, a Royal Society kutatói.

Himalájai falusiakat kérdeztek ki a klímaváltozásról kutatók

Himalájai falvak lakóit interjúvolták meg a helyi éghajlat elmúlt évtizedben tapasztalt változásairól a patinás brit tudományos társulat, a Royal Society kutatói.

A falusiak háromnegyede állította, hogy a hőmérséklet emelkedett az elmúlt tíz évben, kétharmaduk szerint pedig a nyár és a monszun egyre korábban köszönt be. A válaszadók közel fele vélte úgy, hogy kevesebb hó van a hegyeken, mint egykor, hetven százalékuk pedig úgy látja, hogy szűkösebbek lettek a vízforrások. Durván felük gondolta úgy, hogy egyes növényfajok korábban rügyeznek, és a moszkitók megjelentek olyan falvakban, ahol korábban nem bukkantak fel. Végül több mint harmaduk számolt be új növénybetegségekről és újfajta gyomfajtákról a mezőgazdasági területeken. A tanulmány szerint a falusiak beszámolói nagyrészt egyeznek a himalájai hőmérsékletre, csapadékra és fajokra vonatkozó tudományos eredményekkel, nincs ugyanakkor tudományos bizonyíték arra, hogy a monszun korábban kezdődne. A helyieket összesen 18 éghajlatváltozási jelzőszám alakulásáról faggatták.

 
A kutatók az indiai Nyugat-Bengálban tíz falu, a nepáli Ilam tartományban pedig nyolc falu összesen 250 lakóját kérdezték ki tapasztalataikról. Eredményeik a Biology Letters című tudományos folyóiratban jelentek meg szerdán. A szerzők szerint ez az első eset, hogy a klímaváltozásról szóló szubjektív tapasztalatokat egy széles körű tudományos vizsgálat keretében dolgoztak fel. A kísérlet megmutatta – hangsúlyozzák -, hogy a helyi tudás hasznos szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.